Az exit poll felmérés szerint a PSD nyerte a romániai választást

külföld
2020 december 06., 20:03

A PSD nyerte a román parlamenti választásokat, a CURS Avangarde közvélemény-kutató 19 órai exit poll felmérése szerint. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha minimális előnnyel, de továbbra is a szociáldemokraták a legnépszerűbb politikai erő.

A felmérés szerint a szavazatok 30,5 százalékát szerezte meg PSD, a Fideszhez hasonló nacionalista, ám EU-párti politikát vivő nemzeti liberálisok, a PNL 29 százalékot, a magyar Momentumra hasonlító, de annál konzervatívabb USR-Plus a 15,9 százalékot, az RMDSZ 5,7 százalékot, a PRO Románia és a PMP egyaránt 5 százalékot kapott. Feltehetőleg a mostani kisebbségi kormány vezető ereje, a PNL tud majd kormánykoalíciót alakítani, elsősorban az USR-Plus támogatásával.

Meglepetésként bejutott a parlamentbe a nacionalista AUR (Románia Egységéért Szövetség), amely az előzetes eredmények szerint 5,2 százalékon áll.

A szenátori listákra leadott szavazatok szerint a PSD 30,6 százalékot, a PNL 29,1 százalékot, az USR-Plus 16,4 százalékot, az RMDSZ 5,7 százalékot, az AUR 5,3 százalékot, míg az PMP és a PRO Románia egyaránt 5-5 százalékot kapott.

A román parlamenti választásokról itt írtunk részletesen. (Transindex)