Lengyel kabinetfőnök: a vétóról csak Morawieckinek lenne szabad kommunikálnia

politika
2020 december 06., 12:31

Senkinek nem kellene kommunikálnia a lengyel vétóról, csak a miniszterelnöknek, mondta Mateusz Morawiecki kabinetfőnöke egy interjúban.

Ezt azért jó most tisztázni, mert csütörtökön Jaroszlaw Gowin gazdasági ügyekért felelős lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy hazája kész eltekinteni a vétótól, amennyiben megfelelő garanciát ad a többi tagállam a Tanácsban, hogy a jogállamisági mechanizmust soha nem használják majd politikai nyomásgyakorlásra, és kizárólag az EU pénzének megóvása érdekében alkalmazzák. Másnap azonban a kormányszóvivő és a külügyminiszter-helyettes is cáfolta, hogy Lengyelországban engedne a vétóból.

„Olyan feszült tárgyalásokban, mint amilyen most vagyunk, a tárgyalásokról szóló bejelentéseknek egyetlen forrásból kell származniuk. Ez a forrás Mateusz Morawiecki miniszterelnök” - mondta Krzysztof Szczerski kabinetfőnök, aki azt is hozzátette, hogy senki más által tett javaslatnak nincs most helye.

Egyelőre Lengyelország és Magyarország az egyetlenek, akik nem fogadták el az uniós költségvetést és az amellé rendelt gazdaságélénkítő csomagot, mert az Európai Parlament nem mond le a pénzek jogállamisághoz való kötéséről. (Reuters)