EU költségvetési vétó: Mégsem engednek a lengyelek

külföld
2020 december 04., 15:11

Bár csütörtökön már úgy tűnt, puhul a lengyel kormány álláspontja az EU jövő évi költségvetésének vétójával kapcsolatban, erre ma a kormányszóvivő és a külügyminiszter-helyettes is rácáfolt.

Csütörtök este Jaroszlaw Gowin gazdasági ügyekért felelős lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy hazája kész eltekinteni a vétótól, amennyiben megfelelő garanciát ad a többi tagállam a Tanácsban, hogy a jogállamisági mechanizmust soha nem használják majd politikai nyomásgyakorlásra, és kizárólag az EU pénzének megóvása érdekében alkalmazzák.

Ez óriási áttörésnek tűnt, mert már több mint két hete teljes patthelyzet van, ami azzal fenyeget, hogy januártól nem lesz az EU-nak rendes költségvetése, illetve nem lehet elindítani a költségvetés mellé rendelt óriási gazdaságélénkítő csomagot sem. Magyarország és Lengyelország 1800 milliárd euró elköltését blokkolja jelenleg, tiltakozásul, mert a többi tagállam jogállamisági feltételek teljesüléséhez kívánja kötni a kifizetéseket.

Mára azonban úgy tűnik, mégsem hátrálnak ki a lengyelek az Orbán-kormány mögül.

"Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett"

- írta pénteki Twitter-bejegyzésében Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Varsó "csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá" - írta a szóvivő, ami szerinte "világosan következik" az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel-magyar állásfoglalásból is.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Gowin nyilatkozatát félreértették, és Lengyelország álláspontja semmiben nem változott.

"Készek vagyunk beszélni, készek vagyunk kompromisszumot kötni, de vannak piros vonalak, amiket Lengyelország nem lép át"

- mondta Jablonski az AP-nek.

Csütörtök este Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő úgy nyilatkozott: az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel-magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren.

Pénteki sajtóértekezletén Morawiecki újságírói kérdésre megismételte: az uniós költségvetési csomaghoz kapcsolt, a feltételrendszerről szóló jelenlegi rendeletjavaslatot Varsó elfogadhatatlannak tartja, mert sérti az uniós alapszerződéseket.

"Szem előtt tartva az EU jövőjét, határozottan elmondtuk partnereinknek, hogy a javasolt formában a rendeletet nem fogadhatjuk el"

- mondta pénteken egy sajtótájékoztatón a kormányfő.

A költségvetési csomag témája legközelebb az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján kerülhetett volna napirendre, de az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország pénteken közölte, nem biztos, hogy sorra fog kerülni, mert elsőként a járványhelyzetet tekintik át, majd egy új EU-s klímavédelmi célkitűzésről tárgyalnak.

(AP, MTI)