Európai összevetésben is sok áldozatot szed a járvány Magyarországon

járvány
2020 december 07., 07:49

Nemzetközi összehasonlításban is látványosak az utóbbi időszak tragikus magyar halálozási adatai. Az elmúlt héten 1196 koronavírus-fertőzött ember halt meg, több, mint szeptemberben és októberben összesen.

Az utóbbi két hétben pedig egymillió főre vetítve nálunk a harmadik legmagasabb a járvány áldozatainak száma egész Európában.A táblázat nem tartalmazza a hétfőn jelentett 116 elhunytat, ami - megszakítva a november vége óta tartó növekedést - alacsonyabb az előző napi adatoknál. Az elmúlt két hetet tehát a vasárnap közölt adatokkal bezárólag kell érteni.

Ebben az időszakban csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen lakosságarányosan. Ráadásul Magyarországon gyorsabban romlik a helyzet: az elmúlt hét napban 37 százalékkal többen haltak meg, mint a megelőző hét napban. Ehhez képest Szlovéniában és Bulgáriában 10 százalék alatti a növekedés mértéke.

Csak olyan országokban romlik gyorsabban a helyzet, ahol jóval alacsonyabb a halálozások száma. Ott kisebb mértékű növekedés is nagyobb ugrást eredményezhet az arányszámban. Ilyen Svédország, Lettország és Írország.

Csehországban és Belgiumban már egyértelműen csökkenő trend rajzolódik ki, de Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában is javul a helyzet. További grafikonokat járványoldalunkon érdemes keresni.

link Forrás