Egyetlen hét alatt több koronavírusos beteg halt meg, mint szeptemberben és októberben összesen

járvány
2020 december 06., 09:06

Drasztikusan megnőtt a koronavírusban elhunytak száma az elmúlt hét napban. Az operatív törzs jelentése szerint múlt vasárnap óta 1196-an koronavírusos beteg halt meg. Ez óriási ugrás.

Szeptemberben 162, októberben 1021 áldozata volt hivatalosan a járványnak. Két hónap alatt összesen 1183. Most egyetlen hét alatt 1196.

Összehasonlításul: a KSH adatai szerint tavaly egész évben 720-an haltak meg Magyarországon motorosgépjármű-balesetben.

A heti adatokat összesítő lenti grafikonban a legördülő menüben lehet kiválasztani az új fertőzöttek, az áldozatok, a kórházban és a lélegeztetőn lévők számát, az elvégzett tesztek és azokon belül a pozitívak arányát.

link Forrás

Nem lehet biztosat mondani arról, hogy a november 11-én bevezetett korlátozások milyen hatással voltak a járványra. A napi fertőzöttek számán kellene ennek először megmutatkoznia. Ez erősen függ a tesztek számától, nem lehet tudni azt sem, hogy a gyorsteszteken kiszűrtek hogyan kerülnek be a rendszerbe. A most vasárnap jelentett 6697 új fertőzött a második legmagasabb szám eddig, a legmagasabb egy héttel ezelőtt volt, szintén vasárnap. Lehet, hogy ebben vannak egyben jelentett gyorstesztes eredmények a heti szűrésről: pontosan nem tudni, miért az ugrás.

A regisztrált új covidosok száma magasabb a múlt hetinél, de a növekedés üteme lassult a hivatalos adatok alapján.

A kórházban lévők száma tovább nőtt, 7700 körül van. Itt is az a helyzet, mint az új fertőzötteknél: az elmúlt két hétben a növekedés üteme lassult. Ha nem attól fékeződőtt, mert a kórházi ellátás elérte a felső kapacitását, akkor ez kedvező adat.

És nagyjából ugyanez tapasztalható a lélegeztetőgépen lévők számával is, vagyis további emelkedés, de lassuló ütemben. Itt - ahogy eleve lehetett tudni - nem a 20 ezer lélegeztető jelenti a felső kapacitás határát (hiszen 660 körül vannak lélegeztetőn), hanem az eszközöket kezelni tudó személyzet létszáma.

Azt az operatív törzs napi adataiból nem, csak Gulyás Gergely miniszter kérdéseinkre elmondott válaszaiból tudjuk, hogy az intenzív osztályokon nagyjából 50 százalékkal több covidos beteg van, mint amennyien lélegeztetőgépre szorulnak. Az ezer körüli, intenzíven lévő koronavírus fertőzött ellátása nagy nyomást helyez az egészségügyre, de hivatalosan van még szabad ágykapacitás. Itt sem az ágy és az eszközök jelentenek felső korlátot, hanem a szakszemélyzet. Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy a szakszemélyzet hogyan bírja a legsúlyosabb állapotban lévő covidosok ellátását, különösen ott, ahol betegség vagy karantén miatt még kevesebben állnak rendelkezésre.

A tesztek számát, így azon belül pozitív esetekét erre a hétre elengednénk, nagyon nehezen követhető, hogy a gyorstesztek, illetve azok eredménye hogyan jelenik meg a rendszerben.

Orbán Viktor pénteken azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy meghallgatott járványügyi szakembereket, akik „fantasztikus összefüggéseket tárnak föl, fantasztikus adatsoraik vannak, mély elemzésekkel segítik a munkánkat”. Bízzunk benne, hogy tényleg nem csak az operatív törzs publikus hivatalos adataiból kénytelenek dolgozni. A miniszterelnök a hétvégén még egyeztet, és a hétfő reggel 6 órakor kezdődő operatív törzs ülésén születnek meg a döntések arról, hogy mi lesz december 11. után, ideértve a karácsonyt és a januárt is.

„Azt szeretném világossá tenni, hogy az első megbeszélések alapján a professzoraink, a tudósaink és az orvosaink mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést” - mondta Orbán.

Lakosságarányosan és az új fertőzöttek kéthetes adataival számolva a megyei fertőzöttési adatok így állnak most:

link Forrás

Részletes adatok a magyarországi és nemzetközi helyzetről itt és itt talál.