Lukasenkát és fiát kitiltották az olimpiáról

2020 december 7., hétfő 17:20

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn eltiltotta Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt a jövő évi ötkarikás eseményektől, így a tokiói olimpiától is.

A hazája olimpiai bizottságát 23 éve vezető Lukasenka mellett a NOB eltiltott további két fehérorosz tisztviselőt, köztük az elnök fiát, Viktort, aki az ország olimpiai bizottságának első alelnöke.

Thomas Bach, a NOB elnöke úgy fogalmazott: a jelenlegi vezetés nem védte megfelelően a fehérorosz sportolókat a nemzeti olimpiai bizottságon, a tagszövetségeken és sportági mozgalmakon belül jelen lévő politikai diszkriminációtól.

"Ez alapvetően ellentétes az Olimpiai Charta alapelveivel, így jelentősen befolyásolja az olimpiai mozgalom megítélését" - fogalmazott Bach.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A minden jel szerint elcsalt választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett valamifajta alkotmányreformot ígér, közben pedig a rendőrök nagyon keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben. (via MTI)