Népszava: Orbán levelet írt Webernek, melyben a Fidesz kilépését készítheti elő az Európai Néppártból

POLITIKA
2020 december 07., 20:30

A Népszava a birtokába jutott levél alapján ír arról, hogy Orbán Viktor a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) viszonyának lazítására tett javaslatot a frakcióvezető Manfred Webernek. Levelében a magyar miniszterelnök azt javasolta, hogy új típusú együttműködés jöjjön létre a fideszes EP-képviselők és az EPP frakciója között.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A Népszava szerint a levélben Orbán azzal érvel, a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülése érdekében a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait. A magyar miniszterelnök szerint ez megoldást jelentene arra a problémára, hogy miközben a Fideszt felfüggesztették a pártcsaládban, a tagjai mégis a frakcióban maradhattak.

Épp ezért Orbán egy olyan egy együttműködési megoldást javasol, mint amilyen 1999 és 2009 között az EPP és a brit Konzervatív Párt EP-képviselői között volt. Ekkor a britek a a néppárti frakcióhoz külső szövetségesként csatlakoztak, és egy külön csoportot alkottak. Mint a Népszava írja, akkor a politikai csoportot Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportjának (EPP-ED) nevezték.

Egy ilyen konstrukció létrejöttéhez viszont a Fidesznek távoznia kell a Néppártból, és utána kéne beadniuk új csatlakozási kérelmet, és egyet kéne érteniük az EPP által vallott demokratikus értékekkel és a jogállami normákkal. A lapnak nyilatkozó uniós források szerint ezért Orbán levelében burkoltan az EPP-ből való kilépést készítheti elő.

A konzervatív európai frakció és a Fidesz viszonya régóta meglehetősen fagyos, már tavaly márciusban felfüggesztették a magyar képviselők tagságát, és Weber szerint csak a járvány miatt nem született még döntés a magyar párt kizárásáról. A magyar-lengyel vétófenyegetés sem segített sokat a kapcsolaton, az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk nemrég meg is üzente, hogy a Fidesz nem illik a pártcsaládjukba