Orbán hallgatott a szakértőkre, és nem lazított

járvány
2020 december 07., 14:34
  • Hiába a majdnem egy hónapja tartó szigorítás, egyelőre nem javulnak látványosan a járványadatok Magyarországon
  • A kórházban és lélegeztetőn lévők száma éppen rekordon van
  • Ahol hamarabb és szigorúbban léptek, ott már lazítanak.

Bár voltak arra utaló jelek, hogy a kormány enyhíteni fog a november 11-étől érvényes szabályokon, Orbán Viktor miniszterelnök végül további egy hónappal meghosszabbította az intézkedéseket. December 24-ével még lehet, hogy kivételt tesz, erről csak három nappal korábban dönt, de azt már most jelezte, hogy szilveszteri bulik idén nem lesznek.

Nagyon nem tehetett másként, különösen úgy, hogy az ősszel látványosan háttérbe tolt szakértőket ismét egyeztetésre hívta. Orbán már pénteken jelezte, hogy „az első megbeszélések alapján a professzoraink, a tudósaink és az orvosaink mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést”. Ezek szerint a kisebb lélegzetűeket is. Orbán ma azt mondta, hogy a szakemberek válasza egyöntetű volt: a szigorúbb intézkedéseket fenn kell tartani.

A miniszterelnök még szintén pénteken azt is mondta, hogy a szakemberek „fantasztikus összefüggéseket tárnak föl, fantasztikus adatsoraik vannak, mély elemzésekkel segítik a munkánkat, tehát hálás vagyok nekik, és az egész ország nevében a tudósainknak köszönettel tartozunk”.

Nem tudjuk, hogy a szakértők milyen adatokat kaptak meg a kormánytól. Ami publikus, az alapján valóban hiába tart már majdnem egy hónapja a járványszigor, nincs még itt az ideje a lazításnak.

A kedvező fordulatnak először a napi új fertőzöttek számának csökkenésében kellene jelentkeznie. Ezt az elmúlt három és fél hétben már elvileg el lehetett volna érni. De a naponta publikált adatok alapján mégsem látszik egyelőre a markáns fordulat, elég nagy ugrások vannak a napi adatokban.

Vasárnap például a második legmagasabb új fertőzöttszámot jelentették, 6697 fővel. Ma viszont csak 3870 új regisztrált covidosról számoltak be. Itt alaposan bekavar az elvégzett tesztek száma, és az is, hogy a gyorstesztek eredményeit hogyan rögzítik a rendszerben. Szakértők azért talán több tájékoztatást kapnak erről, mint a közvélemény.

Talán a tetőzés megvolt, majd kiderül.

link Forrás

Lassan már a kórházban kezeltek számánál is látszódnia kellene a november 11-e óta elrendelt szigorúbb szabályozásoknak. De ehhez képest a ma jelentésben éppen rekordszámú kórházban fekvő covidos szerepel, majdnem 8000-en vannak. Ez semmiképpen sem jó jel.

link Forrás

Szűk sávban mozog a lélegeztetőgépen lévők száma is egy hete, de éppen ma az is rekordon van. Vagyis itt is az látszik, hogy a meredek növekedés megállt, de a csökkenésre még várni kell.

link Forrás

Jelenleg a halálozások száma emelkedik a legmeredekebben. A múlt héten több magyar koronavírus fertőzött halt meg, mint egész szeptemberben és októberben. Európai összehasonlításban nagyon rosszul állunk.

A szigorítások hatása itt jelentkezik elvileg a legkésőbb, akár 4-5 hét is lehet.

link Forrás

Hiába a lassú átfutás, több olyan, nem is olyan régen még súlyosan fertőzött ország is van, ahol már túl vannak a második hullám tetőzésén. Ezek közé tartozik az ősszel a kormányzati kommunikációban sokszor negatív példaként felhozott Csehország és Belgium, valamint az állandó laborként emlegetett Ausztria is. Ezekben az országban már nemcsak a napi fertőzöttek száma csökken jó ideje, a kórházakban is kevesebb covidost ápolnak, az áldozatok száma is ütemesen csökken hétről hétre.

Ehhez az kellett, hogy hamarabb lépjenek és szigorúbb intézkedéseket hozzanak, mint a magyar kormány.

  • Csehországban október 14-én szigorítottak először, aztán még tovább. Itt három héttel később tetőzött a kórházban kezeltek és a lélegeztetőn lévők száma (előbbi november 6-án, utóbb november 3-án). A halálozásoknál ha csúszóátlagot nézünk, akkor november 4-e, ha egynapi maximumot, akkor november 11-e volt a csúcs. A cseheknél már komoly lazításokat jelentettek be: megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, újra kinyithatott minden üzlet, étterem, kávézó, múzeum és galéria, bár korlátozott forgalommal, a vendéglátóipari egységek pedig csak este 10-ig lehetnek nyitva. Zárt helyen is engedélyezett már az egyéni sportolást. Szabad téren 50, zárt térben tíz fős összejövetelek tarthatóak.
  • Belgiumban október 19-én vezettek be korlátozásokat, amiken aztán tovább szigorítottak még. A kórházban lévők száma november 3-án, az intenzív osztályon lévőké november 9-én tetőzött (vagyis 3 héttel később). A legrosszabb napi halálozási adatokat november 11-12-én jelentették, vagyis a szigorítások bevezetése után három és fél héttel. A boltok azóta újra nyithattak, de a karácsonyt annyira nem engedték el: karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadhatnak.
  • Ausztriában november 3-án léptek életbe azok a szabályok, amiket szinte egy az egyben átvettünk 8 nappal később, november 11-én. Ott november 13-án volt csúcson az új fertőzöttek száma, 9586 fővel. (Emiatt aztán ők még tovább szigorítottak november 17-én, Kurz kancellár szerint azért, hogy mentsék a karácsonyi időszakot.) A szigorítások bevezetése után három héttel, november 24-én volt a legtöbb covidos kórházi beteg. Akkor 4689 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, most ennél mér 800-zal kevesebbet. Négy héttel a szigorítások után, december elsején jelentették a legtöbb halálesetet, 141-et, azóta jelentősen csökkent az egy nap alatti elhunytak száma. Ausztriában is lazítanak már a szabályokon, közel egy hónap után ma kinyitottak az üzletek, és megkezdődött a tanítás az iskolák alsó tagozatain Ausztriában. A 24 órás kijárási korlátozást éjszakaira enyhítették, hétfőtől már csak az este 8 órától reggel 6 óráig terjedő idősávra vonatkozik. Kinyithattak a múzeumok és a könyvtárak is. Továbbra is zárva maradnak azonban a színházak, a mozik, az egyéb kulturális és sportlétesítmények, a szállodák, az éttermek, a lokálok és a bárok. Közben ingyenes tesztelésre buzdítanak minden osztrákot. Ausztriában és Bajorországban azt jelenti a karácsonyi lazítás, hogy akár 10 fő is részt vehet családi rendezvényen.