Koronavírus-számok Magyarországon 03.08.
Elhunytak + 115 Σ 15 988
Kórházban + 479 Σ 7 924
Fertőzöttek + 2 696 Σ 468 713
Tesztek + 23 890 Σ 3 874 513
Oltottak + 21 313 Σ 1 002 714

Január 11-ig érvényben marad a kijárási tilalom

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétfő délután a miniszterelnök újabb intézkedéseket jelentett be az oldalán. Azzal kezdte, hogy a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések január 11-ig érvényben maradnak, vagyis este 8 és reggel 5 között továbbra is tilos lesz az utcán tartózkodni. Azt csak december 21-én, az akkori állapotok ismeretében döntik el, hogy szenteste tehetünk-e kivételt. 

Azt azonban már biztosra mondta, hogy nem lesz kivétel december 31-én, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani. Azt gondolom, hogy egy jó utcabálért vagy egy buliért nem érdemes kockára tenni mindazt, amiért hónapokon keresztül együtt dolgoztunk” - mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy amikor a járványügyi szakembereket és a tudósokat arról kérdezte, hogy fenntartsuk-e a december 11-én lejáró kijárási tilalmat és a szigorú intézkedéseket, akkor azt válaszolták: „Szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk.” A videó végén Orbán Viktor hozzátette, hogy a megoldás a vakcina, ami már belátható távolságban van, keddtől indul a regisztráció, ahol bárki jelentkezhet, aki be akarja oltatni magát. 

Azért is meglepő, hogy még nincs döntés a karácsonyi szabályokról, mert múlt kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy  „nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni”. Ehhez képest hétfőn még mindig rekordot döntött a kórházban  (7932) és lélegeztetőn (656) levők száma. 

Igaz, a kórházban lévők számáról kiadott hivatalos adat nem tartalmazza azokat a koronagyanús betegeket, akiknél hivatalosan még nem erősítették meg a fertőzést, de kórházi kezelést igényelnek. Mivel kihagyják őket a napi jelentésekből, nem lehet folyamatosan követni a számukat, de múlt szerdán 1764-en voltak. Hogy a hivatalos tájékoztatásból még milyen alapvető információk hiányoznak, azt nemrég egy videóban foglaltuk össze:

Bajorországban, ahol vasárnap december 9-től január 5-ig tartó, további szigorításokat jelentettek be, a karácsonyi időszakra már beterveztek némi enyhítést, így ott december 23-tól 26-ig két háztartásból - a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva - tíz ember lehet együtt. Ilyen intézkedésre nálunk azért nincs szükség, mert a november óta itthon érvényes szabályozás szerint Magyarországon eleve legfeljebb 10 fő vehet részt részt családi és magánrendezvényeken.