Nem vizsgálja a Médiatanács az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyét

POLITIKA
2020 december 08., 12:16

Három bejelentés érkezett a Médiatanácshoz az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyében, mondta Karas Monika, a testület elnöke az Országgyűlés Kulturális Bizottságának keddi ülésén. Az elnök azt mondta, alaposan körüljárták az ügyet, és arra jutottak, hogy azt a hatóság nem vizsgálja - írja a Szabad Európa.

A felvételeken, melyeket a Szabad Európa hozott nyilvánosságra, Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője beszél arról, hogy náluk nem az ellenzéket támogatják, és az anyagok készítése során ezt vegyék figyelembe.

Karas Monika azt mondta, alapos vizsgálat után arra jutottak, hogy Médiatanácsnak nincs joga eljárni az ügyben. A testület elnöke ezt azzal indokolta, hogy kizárólag a „közzétett tartalmak kapcsán” vonhatják felelősségre a médiaszolgáltatókat.

„A médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét is, emiatt sincs beavatkozási jogunk” – mondta Karas. A testület azt is megvizsgálta, hogy a benyújtott panaszok a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányában benyújtott panasznak minősülnek-e, de a Médiatanács szerint nem minősülnek annak.

A bizottság kormánypárti többsége 9:3 arányban leszavazta az ellenzéki képviselők kezdeményezését is, hogy a hangfelvételek kapcsán hallgassák meg Karas Monikát, Papp Dánielt (az MTVA vezérigazgatója) és Dobos Menyhértet (a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója).