A közmédia vezetői a kiszivárgott hangfelvételek után azt állítják, semmilyen politikai nyomásgyakorlásnak nem hajlandók engedni

igazság
2020 december 02., 15:42

„Szürreális közéletünk újabb szürreális eseményt produkált. Levelet kaptunk, kettőt is — merthogy a propagandamédiából kiszivárgott botrányos hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után a hírigazgatóhoz, a hírhamisítóként már korábban lebukott Papp Dánielhez és a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójához, Dobos Menyhérthez fordultunk kérdésekkel”írja Szél Bernadett független parlamenti képviselő, aki Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselőkkel együtt megkérdezte, ki és milyen felelősséget vállal az elhangzottakért.

November közepén derült ki, hogy egy 2019. márciusi, közmédiás értekezletről kiszivárgott hangfelvételen Bende Balázs külpolitikai szerkesztő kiadta az ukázt, mi lesz a stáb dolga az EP-választás alatt, mondván: „A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.”

Szél azt írja a most megkapott levelekről:

„Mint a válaszokból kiderült, az ő olvasatukban senki nem követett el semmiféle törvénysértést, nem is fenyegetett kirúgással senkit, eligazítások márpedig nincsenek. Nincs itt semmi látnivaló.”

Szél azt írja, arra a kérdésre, hogy „vezetőként vállalják-e a felelősséget a választási csalással felérő törvénysértésért, teljesen elszállt válaszok érkeztek”:

  • Papp Dániel, az MTVA vezetője közölte, „semmilyen politikai nyomásgyakorlásnak nem vagyok hajlandó engedni”.
  • Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója pedig azt írta, „ameddig én vagyok a közszolgálati médiaszolgáltató vezérigazgatója, addig semmilyen külső, politikai nyomásgyakorlásnak nem fogok engedni, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy biztosítsam a szervezet működésének törvényben előírt függetlenségét!”
Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója bélyeg forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.
photo_camera Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója bélyeg forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szél azt írja, ezek szerint az éppen 118 milliárd forint közpénzből működő „közmédia törvénysértő működése miatti számonkérés az ő értelmezésükben »politikai nyomásgyakorlás«, a felelősség vállalásának megtagadása pedig a közmédia törvényben előírt »függetlenségének biztosítása«.

„Egyet jegyezzünk meg: aljas propaganda nélkül választók millió szembesülnének nap mint nap a valódi hírekkel. Mindenkihez eljutna Szijjártó Péter luxusjachtozásának, Szájer József szexbotrányának vagy Demeter Szilárd holokauszt-relativizálásának másik olvasata, sőt, egyáltalán a híre. Ma a választók nagy része el van vágva a valós hírektől és a kormányétól eltérő véleményektől, emiatt nem is lehet már szabad és tisztességes választásokról beszélni. Ez, ami itt megy, napi szinten elkövetett választási csalás. Ezért fontos, hogy minden lehetséges eszközzel küzdjünk a propaganda és a hazugságok ellen” – írja Szél.