Orbán váratlanul Varsóba repült

eu
2020 december 08., 15:07

Orbán Viktor sürgősen Lengyelországba repült, és 16 óra előtt leszállt Varsóban, ahol a katonai repülőtérről egyenesen egy találkozóra ment Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel – írta meg a lengyel 300POLITYKA, ami szerint azért találkoztak, hogy megegyezzenek az Angela Merkel német kancellárral kötendő kompromisszum végleges változatáról.

Orbán Viktor (jobbra), Jarosław Kaczyński (középen) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (balra) találkozója Varsóban 2020. január 7-én.
photo_camera Orbán (jobbra), Kaczyñski (középen) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (balra) találkozója Varsóban 2020. január 7-én. Fotó: Vivien Cher Benko/MTI/MTVA

A lap szerint a Kaczyński és Morawiecki meg Orbán közötti tárgyalás szünetében a lengyel koalíciós pártok vezetőit, Jarosław Gowint és Zbigniew Ziobrót is meghívják a találkozóra.

A csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcs egyik legnagyobb vitája arról szól majd, hogy Orbán és Morawiecki megvétózza-e a költségvetést a jogállamisági mechanizmustól való félelmében, de több más fontos téma is napirenden lesz, például a 2030-ig tartó klímavédelmi vállalások: Magyarország ugyanis az 55 százalékos kibocsátáscsökkentés helyett csak 40-et vállalna. (300POLITYKA)