Az egészségügyi dolgozók mellett a szociális ellátásban dolgozók kapnak először a vakcinából

járvány
2020 december 09., 11:03

Az egészségügyi dolgozók mellett a szocális szférában dolgozók is elsőként fognak kapni a vakcinából Magyarországon, hangzott el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján, amin Müller Cecília nem vett részt, helyette Galgóczi Ágnes, Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt a koronavírus-járvány alakulásáról.

Galgóczi többek között elmondta, hogy a magyar állam folyamatosan azon dolgozik, hogy hamarosan Magyarországon is elérhető legyen a vakcina, amiről mindenkit részletesen tájékoztatnak majd a vakcinainfo.gov.hu oldalon, ahol előzetesen regisztrálni is lehet az oltásra.

A keddi vakcina-mizéria után Galgóczi nem ment bele abba, hogy hány vakcinából lehet vagy nem lehet majd választani. A keddi sajótájékoztatón ugyanis Müller Cecília azt mondta, hogy

"Természetesen azzal az oltóanyaggal fogjuk elkezdeni a nagyobb számú védőoltásoknak a beadását, amelyet hatékonynak és biztonságosnak találnak a magyar egészségügyi hatóságok. Éppen ezért nem választható meg a vakcina minősége, mennyisége, típusa, származása, semmi sem. Hiszen ez mind szakmai alapokon fog nyugodni. Az, hogy hányszor kell beadni, milyen módon, kinek, és minden más kérdés az engedélyezés során dől el. Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni és felajánlani, amely minden engedéllyel, minden tulajdonsággal rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell a biztonságos vakcinának Magyarországon.”

Ez alapján a Magyar Nemzet, a hirado.hu és mi is megírtuk, hogy Orbán Viktor korábbi kijelentésével szemben, nem lesz választható a vakcina, a nap végén mégis a 444 lett kikiáltva álhírterjesztőnek, mert a koronavirus.gov.hu közleménye szerint Müller Cecília csak arra vonatkozóan mondta ezt, hogy jelenleg egy engedélyezett vakcina sincs Magyarországon, így választani sem lehet.

Galgóczi szerint ha a vakcinákról akarunk tájékozódni, akkor csak a központi tájékoztatásban bízzunk, és szakemberek segítségére támaszkodva döntsük el, hogy be akarjuk-e oltatni magunkat vagy sem.

A Hajdú-bihari Napló kérdésére válaszolva kiderült, hogy az Operatív Törzs az egészen kicsi gyerekek beoltását is javasolja, de majd az adott vakcinától is függ, hogy ez lehetséges-e.