A hivatalos járványadatoknál jóval nagyobb a többlethalálozás

járvány
2020 december 09., 08:33

A koronavírus áldozatok számának emelkedése jelentős nyomot hagyott a magyarországi halálozási statisztikában a 46. héten. Ez a november 9. és 15. közötti időszak. A Központi Statisztikai Hivatal most tart itt az adatok feldolgozásában.

A KSH gyorsjelentése szerint 3642-en hunytak el a 46. héten Magyarországon.

Az elmúlt 5 évben egyetlen héten sem hunytak el ennél többen.

Az eddigi rekord 2017 5. hete volt egy influenza járványban, 3616 halottal.

Óriási a különbség a mostani 46. hét és az elmúlt 5 év hasonló időszakának átlaga között.

2015-2019 között a 46. héten átlagosan 2398-an haltak meg. A KSH által most jelentett 3642 ennél 52 százalékkal több.

Az elmúlt öt év átlagához képest a többlet 1244.

link Forrás

Hogy ebből mennyi a koronavírus áldozatainak a száma, az a KSH-s adatokból nem derül ki, ott ugyanis a halálokokat nem tüntetik fel.

Ugyanakkor ez a többlet összevethető a koronavirus.gov.hu-n megjelenő hivatalos bejelentésekkel. A kormányzati honlapon az előző napi adatokról számolnak be, így a november 10-16. között jelentéseket vettük figyelembe. Ezekben erre a hétre összesen 697 koronavírusos áldozatról számoltak be.

Vagyis nagy különbség van a halálozási többlet (1244) és a hivatalosan jelentett koronavírus áldozatok (697) között.

Ez még úgy is különös, hogy a halálozási többlet csak egy kalkuláció az előző évek adataihoz képest. De a koronavírus és annak egyéb hatásain túl a halálozást ilyen jelentősen felfelé módosító más hatásról nem lehet tudni. Az egészségügyben ebben az időben rendelték el az elektív műtétek elhalasztását, a kórházakat átállították a koronás betegek fogadására. És ez volt az az időszak is, amikor különös módon a hivatalos adatok alapján elkezdett stagnálni a koronavírus áldozatainak száma.

link Forrás

A magyarországi halálesetek száma ráadásul a KSH-s gyorsjelentésben szereplőnél is magasabb lehet. Mivel ez egy gyorsjelentés, a módszertan miatt utólag még rendszeresen módosítják a számokat, ahogy haladnak a feldolgozással. Így például az előző, már szintén jelentős többlethalálozást mutató 45. heti 3 356 haláleset helyett már 76-tal több, 3 432 haláleset szerepel a KSH táblázatában.

Utólag a 46. hét halálozási adatainál is lehet számítani arra, hogy még magasabb lesz.