Itt vannak a munkahelyi gyerekfelügyelet szabályai

oktatás
2020 december 09., 08:34

Szerdán megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, ami meghatározza, milyen feltételek mellett szervezhetik meg a munkáltatók dolgozóik gyerekeinek felügyeletét, ha azok a veszélyhelyzet alatt rendkívüli szünet vagy digitális oktatás elrendelése miatt nem mehetnek iskolába, óvodába.

Munkahelyi gyerekfelügyelet alatt 20 hónapostól 14 éves korig lehetnek a gyerekek, munkanapokon reggel 6 és este 18 óra között, akkor, ha a szülő írásban nyilatkozik arról, hogy gyerekénél betegségre utaló tünetekről nincs tudomása.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a munkaadó kiscsoportos formában szervezheti meg, ha szükséges, akár vegyes életkori csoportokban - fogalmaz a rendelet, hozzátéve, a munkahelyi gyermekfelügyelet további feltételeiről a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős minisztérium honlapja tájékoztat majd.

Ha a munkáltató szervezne munkahelyi gyermekfelügyeletet a dolgozóknak, azt „legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napon” be kell jelentenie a települési önkormányzat polgármesterének, a fővárosban a kerületi polgármesternek, és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási - a fővárosban kerületi- kormányhivatalnak. A bejelentésről a polgármester tájékoztatja a minisztert.