Trump vétófenyegetése ellenére megszavazta a kongresszus a hadikiadások törvénytervezetét

külföld
2020 december 09., 07:03

Az Egyesült Államok kongresszusának képviselőháza kedden elsöprő többséggel megszavazta a hadi kiadások törvénytervezetét, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nyár óta azzal fenyegetőzik, megvétózza azt, írja a New York Times.

A tervezetet, ami 740 milliárd dolláros védelmi kiadásokról rendelkezik, 335-en támogatták szavazatukkal 78 képviselő ellenében. Ami azt jelenti, írja a New York Times, hogy a legtöbb republikánus képviselő is kihátrált a leköszönő Trump elnök mögül.

A tervezet még a héten a szenátus elé kerül szavazásra, mielőtt Trump íróasztalára érkezne. Ha ott is kétharmados többséggel elfogadják, a törvényhozás szabályai szerint Trumpnak már nem lesz lehetősége megvétózni azt.

Az elnök leginkább azért kifogásolja a törvénytervezetet, mert az korlátozná az amerikai csapatkivonásokat Németországból és Afganisztánból. De a védelmi törvénytervezet több más fontos szimbolikus lépést is tartalmaz:

  • nehezebbé tenné katonai erők kirendelését a Mexikóval határos déli határszakaszhoz
  • a rasszizmus- és rendőri erőszak ellenes tüntetésekre reagálva kötelezővé tenné, hogy a tömegtüntetéseken intézkedő rendőrök azonosítsák magukat,
  • és a katonai bázisok nevéből eltávolítaná a konföderációs korra és ezzel a feketék elnyomására és a rabszolgaságra emlékeztető tulajdonneveket.