Verekedés volt a kongói parlamentben, de nem a szokásos tápos politikusverekedés, hanem mintha focihuligánok ustawkáztak volna

A bizarr módon szórakoztató kishírek jellegzetes altípusa a parlamenti verekedésekről szóló híradás. A műfaj szórakoztató mivoltát a verekedésben látványosan járatlan, jól öltözött, idősödő, túlsúlyos férfiak ügyetlen tusakodása szokta biztosítani.

De most egészen más a helyzet

A Kongói Demokratikus Köztársság parlamentjéből érkező friss képsorok ugyanis majdnem pont olyanok, mintha egy előre letárgyalt helyen egymással tömegverekedésbe bonyolódó fociultrák csatáját, vagyis lengyel eredetű szakszóval egy ustawkát látnánk.

A jellemzően fiatal és sportos résztvevők - parlamenti képviselők és miniszterek - ugyanis botokkal, csövekkel és székekkel felfegyverkezve, hullámokban rontanak egymásra. Roham követ rohamot, megostromolnak egy lépcsőt, hogy a védők tárgyak dobálásával szorítsák vissza a támadókat és így tovább.

A tömegverekedést egyébként az élesedő koalíciós válság váltotta ki. 

Felix Tshisekedi, aki 2019 óta az ország elnöke, ugyanis bejelentette, hogy új kormánykoalíciót próbál összehozni a parlamentben, ha pedig ez nem sikerül neki, feloszlatja a házat és új választásokat ír ki. Tshisekedi a tavalyi elnökválasztáson ugyan le tudta győzni az országot 18 éven át irányító Joseph Kabilát, ám a parlamentben nem az ő támogatói, hanem a Kabila-pártiak vannak többségben. Az új elnök pártolói így kényszerkoalícióra léptek, a legyőzött Kabila mnögött álló párttal, de Tshisekedi így nem tudta véghezvinni a tervezett reformjait, amit a régi elnök hívei meggátoltak.

A koalíció felbontása a Kabila-pártiak szerint alkotmányellenes lépés lenne, a tömegverekedésben kicsúcsosodó konfliktus emiatt robbant ki.

(via africanews)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.