Január 1-től korlátozhatják a britek beutazását az EU-ba

külföld
2020 december 10., 16:31

Január elsejével véget ér az az átmeneti időszak, amíg az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniára még a korábbi EU-s szabályok vonatkoznak. Ez azt is jelenti, hogy a britek elveszítik az EU-n belüli szabad mozgás jogát is, a koronavírus miatt hozott beutazási szabályok szerint csak elengedhetetlen ügyben utazhatnak az uniós országokba.

Nyolc ország van jelenleg azon a listán, ahonnan korlátozások nélkül lehet beutazni az EU-ba, Nagy-Britannia pedig nincs, és a tervek szerint nem is lesz közöttük.

Dominic Raab brit belügyminiszter szerint az, hogy milyen koronavírus miatti korlátozások fognak vonatkozni rájuk, attól függ, hogy az EU és a tagállamaik hogyan döntenek. Még folyamatban vannak a kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalások, így egyelőre nem lehet biztosat kijelenteni arról, milyen szabályok lesznek érvényben január 1-től.

Az egyes tagállamok is köthetnek külön megállapodást Nagy-Britanniával a beutazási szabályok enyhítéséről, ha az EU a korlátozás mellett dönt.

Simon Calder utazási szakértő azt mondta a BBC-nek, hogy sok helyszín, például a Kanári-szigetek gazdasága erősen függ a turizmustól, és lehetséges, hogy kivételt tesznek majd a brit turistákkal.

Az Európai Unió egyébként már közzétette a terveit arra az esetre, ha nem sikerülne időben megállapodásra jutni a britekkel a kereskedelmi kérdésekben.

(BBC)