Lehet, hogy találtak egy eddig nem ismert bálnafajt

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Pár kutató most azt feltételezi, hogy találtak egy korábban nem ismert, a csőrőscetfélék családjába tartozó bálnafajt Mexikó nyugati partjainál.

A kutatócsoport november 17-én találkozott össze három példánnyal, akik annyira nem voltak félénkek, hogy a kutatóhajó közelébe merészkedve úszkáltak. A kutatók szerint ritkán látni csőrösceteket, és még ritkábban találni olyat, amelyik barátságos is.

Akkor még nem tudták, hogy feltehetően egy új, korábban nem ismert bálnafajjal találkoztak, erre csak a fotók későbbi tanulmányozása során jöttek rá, amikor észrevették, hogy ezeknek a bálnáknak kicsit máshogy helyezkedik el a foguk.

A kutatók most a vízmintákat elemzik, hátha találnak bennük a bálnákról leváló bőrdarabkákat, hogy azokon további DNS-vizsgálatokat folytathassanak.

A csőröscetfélékről – bár a delfinfélék után a második legnépesebb fogascet csoport – a biológusok még mindig keveset tudnak. Az eddigi ismeretek szerint a legkorábbi fajok körülbelül a középső miocén korszakban jelentek meg, nagyjából 15 millió évvel ezelőtt. Ebből a családból manapság már csak 23 faj él. Körülbelül öt méter hosszúak, és képesek több mint 900 méter mélyre is leúszni a vízben. Csak ritkán jönnek fel a vízfelszínre levegőért.

(Reuters)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!