Lehet, hogy találtak egy eddig nem ismert bálnafajt

ÁLLAT
2020 december 10., 07:47

Pár kutató most azt feltételezi, hogy találtak egy korábban nem ismert, a csőrőscetfélék családjába tartozó bálnafajt Mexikó nyugati partjainál.

A kutatócsoport november 17-én találkozott össze három példánnyal, akik annyira nem voltak félénkek, hogy a kutatóhajó közelébe merészkedve úszkáltak. A kutatók szerint ritkán látni csőrösceteket, és még ritkábban találni olyat, amelyik barátságos is.

Akkor még nem tudták, hogy feltehetően egy új, korábban nem ismert bálnafajjal találkoztak, erre csak a fotók későbbi tanulmányozása során jöttek rá, amikor észrevették, hogy ezeknek a bálnáknak kicsit máshogy helyezkedik el a foguk.

A kutatók most a vízmintákat elemzik, hátha találnak bennük a bálnákról leváló bőrdarabkákat, hogy azokon további DNS-vizsgálatokat folytathassanak.

A csőröscetfélékről – bár a delfinfélék után a második legnépesebb fogascet csoport – a biológusok még mindig keveset tudnak. Az eddigi ismeretek szerint a legkorábbi fajok körülbelül a középső miocén korszakban jelentek meg, nagyjából 15 millió évvel ezelőtt. Ebből a családból manapság már csak 23 faj él. Körülbelül öt méter hosszúak, és képesek több mint 900 méter mélyre is leúszni a vízben. Csak ritkán jönnek fel a vízfelszínre levegőért.

(Reuters)