A zombinyércek visszavágnak: a talajvizet is beszennyezhették a covid miatt lemészárolt állatok

külföld
2020 december 11., 10:14

December 11. van, de még mindig tartogat újabb fordulatokat a dániai nyércek bő öt hete indult sztorija. A nyércek, mint az már a járvány első, tavaszi hullámában kiderült, nemcsak elkapni tudják a koronavírust, hanem megfertőzni is azzal az embereket. Ez önmagában is elég nagy baj, de társul azzal is, hogy a nyércek szervezetében a vírus mutálódhat, így amikor embereket fertőznek meg, új vírusvariánsokat terjeszthetnek. Dániában találtak is november elején 214 embert, akiket már a nyércekben kifejlődött variáns fertőzött meg.

A problémára adott volt egy egyszerű, ám brutális megoldás. Le kell vágni az állatokat. Ez nem csupán a kis menyétféléknek tragikus, bár vitathatatlan, hogy a legrosszabbul ők járnak vele. De dán nyérctenyésztők több generációjának munkája is kárba vész a kiirtásukkal.

Lett is ebből botrány, kezdve azzal, hogy a kormány nagy igyekezetében gyakorlatilag törvényellenesen mészárolta le tömegesen a nyérceket. Ebbe már bele is bukott a dán mezőgazdasági miniszter, Mette Frederiksen miniszterelnököt pedig annyira megérintette a nyérctenyésztők keserű sorsa, hogy élő, egyenes adásban sírta el magát egy nyércfarmon. Aznap amúgy éppen az volt a hír, hogy a lemészárolt, de csak sekély hantba temetett nyércek újra feljöttek a felszínre.

Bomlásuk során az állatokban gázok termelődtek, a tetemükre hordott vékony földréteg meg nem tudta megakadályozni, hogy a gázoktól felfúvódva ne törjenek a felszínre.

Az hagyján, hogy ez mennyire gusztustalan, de közben egy másik problémára is fényt derített. A sekély hantokat a vízbázishoz közel ásták, így felvetődött az aggály, hogy a nyérctetemek a vízbázist is beszennyezhették. Ez a gyanú azóta csak fokozódott. Egy helyi rádióadó, a Radio4 jelentése szerint a környezetvédelmi hatóság tanulmánya alapján valóban beszennyezhették a nyérctetemek a talajvizet, vagyis ha koronavírusosak voltak, a vírus, amely talán mutálódott is a szervezetükbe, a vezetékes vízbe is bekerülhet.

A problémát nehezíti, hogy a mezőgazdasági minisztérium csütörtökön beismerni kényszerült, hogy nincsenek biztos információik arról, hol is vermelték el az összesen 4700 tonnányi, darabra kb. 1,5 millió lemészárolt nyércet. "Ez talán megkérdőjelezhetőként hangozhat, de nem tudunk elszámolni minden nyérccel. Téphetik a hajukat, hogy ez hogy lehet, de sajnos ez az igazság. Elképzelhető, hogy többet ástak el, mint gondoltuk, ennél többet most nem tudunk" - mondta a novemberben lemondott Morgens Jensen agrárminiszter utódja, Rasmus Prehn.