Az argentin parlament épp most szavazott az abortusz legalizálása mellett

külföld
2020 december 11., 14:13

Mérföldkőnek nevezi a Guardian, hogy egy pénteki parlamenti szavazás értelmében Kuba és Uruguay után hamarosan Argentína lehet a harmadik latin-amerikai ország, ahol legalizálják az abortuszt a terhesség 14. hete előtt. Már csak a szenátus jóváhagyása hiányzik a törvény életbe lépéséhez.

Buenos Airesben maratoni vita után 131 igen szavazattal 117 nem ellenében csütörtök estéről péntek reggelre született meg a döntés az abortusz engedélyezéséről. A szavazást a parlament épülete előtt legalizációpárti tömegek szurkolták végig, tőlük néhány száz méterre pedig világoskékbe öltözött ellenzők szomorkodtak a végeredmény miatt péntek reggel.

photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az argentin legalizáció ugyanannak a nők szabad választását hirdető „zöld hullám” mozgalomnak az eredménye, ami egy zöld zsebkendőt szimbólumként használva kampányol a biztonságos, mindenki számára elérhető abortuszért szerte Dél-Amerikában.

photo_camera Fotó: EMILIANO LASALVIA/AFP

Változást eddig Argentinán kívül Kubában és Uruguayban sikerült elérni, a legtöbb, mélyen katolikus latin-amerikai országban azonban továbbra is tilos a terhesség megszakítása. El Salvadorban, a Dominikai Köztársaságban, Nicaraguában és Hondurasban teljes a tilalom, míg Brazíliában és Chilében csak azok a nők férhetnek hozzá az abortuszhoz, akik erőszaktól estek teherbe, vagy a terhesség veszélyezteti a testi épségüket.

Az abortusztilalom következtében tinédzserek milliói kénytelenek kihordani nem kívánatos terhességeiket a régióban. Az Access to Safe Abortion Network felmérései szerint csak Argentínában több mint 7 ezer 10 és 14 év közötti lánygyerek esett teherbe és szülte meg gyerekét, gyakran nemi erőszak eredményeképpen.

Csak 2016-ban pedig mintegy 40 ezer argentin nő került kórházba illegális abortuszból származó komplikációkkal. Ebből 6400 esetben 10 és 19 év közötti tinédzserlányok voltak a betegek. 2016 és 2018 között legalább 65 nő vesztette életét rosszul elvégzett sufniabortuszok miatt, és 73 nőt, valamint orvosokat és nővéreket zártak börtönbe vagy előzetes letartóztatásba illegálisan elvégzett abortusz miatt.

Ha a szenátuson is átmegy a legalizációs törvényjavaslat, amiért azért még izgulniuk kell a támogatóinak, akkor Ferenc pápa országa fontos üzenetet küldhet a régió többi országának, ahol a legalizációs mozgalom szintén növekvőben van - írja a Guardian.

Kiemelt videóink