Megállapodás nélkül zárulhatnak a brexit-tárgyalások

politika
2020 december 11., 13:32

Nagy a valószínűsége, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Európai Unió és a távozó Egyesült Királyság közti kereskedelemről szóló egyeztetések, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint a tárgyalássorozat helyzete rossz, a helyzet nehéz, a fő kérdések egyikében sem sikerült dűlőre jutni. Mindezek ellenére folytatják a párbeszédet vasárnapig. A brit miniszterelnök hasonlóan vélekedik, Boris Johnson ugyanekkor csütörtök este kijelentette:

kész folytatni a tárgyalásokat, és a vezető uniós tagállamok fővárosaiba is hajlandó ellátogatni a siker érdekében.

A brit kormány szabadkereskedelmi megállapodás helyett, hanem a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályai szerint működő rendszert szeretne. Ez a jelenleg akadály nélküli áruforgalomba bevezetné a vámokat.

Miután csütörtök este magyar-lengyel vétó elmaradt, és sikerült megállapodni az uniós költségvetéséről, a Daily Mail szerint Orbán Viktor ismét előrántaná a vétókártyát. A brit bulvárlap brüsszeli tudósítója állítólag elkapta pár mondat erejéig a magyar miniszterelnököt, aki kijelentette, hogy

ha az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodás nem lenne fair a britekkel, akkor megvétózza azt.

A riporter vissza is kérdezett, mire Orbán megismételte, hogy csak egy tisztességes alkut fogad el. Vagyis Orbán azt gondolja, még a briteknél is jobban tudja, mi a britek érdeke.