Sakkőrület tombol a világban a Queen's Gambit után, és egyre több a csaló az online sakkoldalakon

sport
2020 december 12., 12:19
Beth Harmon, és az utolsó győztes csata a Queen's Gambitben
photo_camera Beth Harmon, és az utolsó győztes csata a Queen's Gambitben Fotó: PHIL BRAY/NETFLIX/Phil Bray/Netflix

Minden idők egyik legnézettebb sorozata lett a Netflix gyártásában megjelent The Queen's Gambit, ami egy sakkzseni karrierjét követi végig kisgyerekkorától kezddődően a világversenyek döntőjéig.

Beth Harmon (fikciós) történetét négy hét alatt 62 millió háztartásban izgulták végig, ami új rekordot jelent a Netflix közlése szerint. A sakksztori összesen 92 országban került a 10 legnézettebb film közé, ebből pedig 63 országban az első helyen áll.

A Business Insider most arról ír, hogy a sorozat igazi sakkőrületet teremtett a világban, és a népszerűségre ráerősítenek a járvány miatti korlátozások is.

A sakktáblák és készletek forgalma például az amerikai Walmart hálózatot kiszolgáló Goliath Games szerint közel 1000 százalékosra ugrott fel, de kiugró növekedést produkálnak az online sakkszolgáltatások is, mindenek előtt a legismertebb és legtöbbek által használt platform, a chess.com.

November végén naponta 100 ezer fővel nőtt a regisztrált játékosok száma az oldalon, ami ötszöröse a sorozat előtti időszakban mért napi adatoknak. Az oldal szerkesztői egy Beth Harmon-botot is beüzemeltek, hogy kiszolgálják a rajongókat. A chess.com az elmúlt hetekben többször túlterhelődött, és gyakran előfordult, hogy nem tudtak már új játékosokat kiszolgálni.

A szerkesztők arra is figyelmeztetnek, hogy egyre több a csaló az oldalon, akik nem tiszta eszközökkel próbálják növelni az oldalon vezett Élő-pontszámokat. A csalók legtöbbször sakkszoftvereket használnak, hogy a lehető legjobb lépéseket válasszák a mérkőzések során.

A chess.com-nál speciális algoritmusokkal szűrik ki, ha valaki botokat használ, és azonnal észreveszik, ha valaki a korábbiaktól nagyon eltérő mintázatban kezd el játszani. Csak novemberben 18 500 profilt zártak ki az oldalról csalás megalapozott gyanúja miatt. (Business Insider)