Tíz év börtönre ítélték Iránban a híres influenszert közösségi médiás aktivitása miatt

külföld
2020 december 12., 10:46

Tíz év börtönre ítéltek Iránban egy 19 éves lányt a közösségi médiás aktivitása miatt. Az interneten Sahar Tabar néven posztolt, valódi neve Fatemeh Khishvand, és akkor lett ismert, amikor zombiszerű fotókat osztott meg magáról. Egyik képén Angelina Jolie-ra hasonlított, a színésznőt egyszer meg is szólította Instagramján, akkor azt írta:

Az Iszlám Köztársaságban hagyomány van a nők kínzásának. Össze kell fognunk a gender apartheid ellen.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az iráni hatóságok „az Iszlám Köztársasággal szembeni tiszteletlenséggel”, a „fiatalok megrontásával” és „istenkáromlással” vádolták meg. Tavasszal kérvényezte szabadon engedését az előzetes letartóztatásból, mondván hogy megfertőződött koronavírussal.

Az iráni állami televízióban októberben közvetítették a vallomását, majd a róla közölt riportban úgy fogalmaztak, Tabar „egy áldozat, akinek személyisége és mentális állapota is rendellenes”. Akkor azt mondták, többször kezelték már pszichiátrián. Utóbbi egyébként pláne nem indokolná a tíz éves börtönbüntetést. Ügyvédei fellebeztek és kérvényezték óvadék ellenében a szabadlábra helyezését.

Több lap szerint az iráni influenszer legalább 50 plasztikai műtétet végeztetett el magán, ő azonban egy interjúban tagadta ezeket, azt mondta, képeit viccől, egyfajta műalkotásként készíti photoshoppal.

(Guardian)