Hegyi-Karabah: Azerbajdzsán megsértette a tűzszünetet

háború
2020 december 13., 12:43

Armen Szárkiszján örmény elnök a parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgette, mert Jereván szerint Azerbajdzsán szombaton megsértette a térségre vonatkozó, Oroszország égisze alatt novemberben kötött tűzszünetet. Az orosz hadsereg is megerősítette, hogy megsértették a tűzszünetet.

Az elnöki sajtóiroda közlése szerint december 12-én Azerbajdzsán fegyveres erői – megsértve a november 9-én aláírt fegyvernyugvási megállapodást – elfoglaltak egy falut Hegyi-Karabah Hadrut térségében, és ugyanebben a körzetben tovább nyomultak előre. „Az elnök a parlament rendkívüli összehívását sürgeti, azonnal meg kell vizsgálni a Hadrut körzetben kialakult helyzet okait és azt, hogyan lehetne azt megoldani” – olvasható az elnöki közleményben.

A hegyi-karabahi örmény szakadár erők szombaton arról számoltak be, hogy megsebesült 3 fegyveresük azeri katonák támadásában, akik ezzel megsértették a térségre vonatkozó, Oroszország égisze alatt novemberben megkötött tűzszünetet.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között.

Háború Karabahban 2016-ban.
photo_camera Háború Hegyi-Karabahban 2016-ban. Fotó: Asatur Yesayants/Sputnik/AFP

A térségben idén szeptember 27-én kiújultak a harcok: Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amik mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország 2000 békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet érvényének megerősítésére. (Moscow Times, MTI)