Több ezer trumpista tüntetett a Fehér Háznál, összecsaptak ellentüntetőkkel

külföld
2020 december 13., 10:44
photo_camera Fotó: Artur Gabdrahmanov/Sputnik via AFP

Megint több ezren tüntettek Donald Trump amerikai elnök mellett az Egyesült Államok több városában helyi idő szerint szombaton. Washingtonban a demonstrálók összecsaptak az Antifa mozgalom aktivistáival.

Az Antifa tagjai közelítenek a trumpistákhoz
photo_camera Az Antifa tagjai közelítenek a trumpistákhoz Fotó: David Ryder/AFP

A WRC-TV washingtoni tévécsatorna arról számolt be, hogy négy embert szúrt sebekkel kórházba vittek, a rendőrség pedig 23 ember őrizetbevételét jelentette be.

A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolói szerint az elnököt támogató tüntetők között feltűntek a Stop the Steal nevű csoport tagjai is, akik a szerintük elcsalt november 3-i elnökválasztás nyomán jöttek létre, illetve a Proud Boys nevű csoport. Az utóbbiak éjjel a Fehér Ház közelében összecsaptak az Antifa és a Black Lives Matter mozgalom tagjaival. Az AP hírügynökség szerint a Proud Boys csoportjából többen golyóálló mellényt viseltek.

photo_camera Fotó: Artur Gabdrahmanov/Sputnik via AFP

A tüntetők többek között a „Még 4 év!” jelszót skandálták, ezzel utalva arra, hogy Donald Trumpot tekintik az elnökválasztás győztesének.

Alex Jones megafonba beszél több ezer trumpista tüntető között
photo_camera Alex Jones megafonba beszél több ezer trumpista tüntető között Fotó: Stephanie Keith/Getty Images/AFP

Trump a Twitteren azt írta, nem tudott a gyűlésről, de örült neki.

link Forrás

Minnesota, Nebraska és Alabama államokból szintén Trump melletti szimpátiatüntetéseket jelentettek.

A tüntetésekre azután került sor, hogy pénteken az amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította Texas állam keresetét, amivel Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét akarta érvényteleníteni az elnökválasztáson négy tagállamban. Texas azzal érvelt, hogy Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban tömeges csalást követtek el.

A bíróság a keresetet azzal utasította vissza, hogy Texasnak nincs keresetbenyújtási joga az ügyben, mert nem tudta jogilag megalapozni ahhoz fűződő érdekét, hogy más tagállamokban miként folytatják le a választást. Biden szóvivője, Mike Gwin azt mondta, a bíróság döntésében semmi meglepő nincs. Trump pénteken már elismerte, hogy Biden-kormány lesz, bár közben arról is írt, hogy reméli, valahogy visszavonhatják az eredményeket. De posztolt már ilyesmit is:

photo_camera Fotó: Twitter

(USA Today, MTI)