Ha a teljes félévet nem tudja, legalább két hetet érvénytelenítene az SZFE vezetése

oktatás
2020 december 14., 08:05

Az SZFE - a hallgatóság által illegitimnek tekintett - vezetése hétvégén új tantervi rendet tett közzé, amit az egyetem honlapján közleményben jeleztek a hallgatóknak.

Azt írják, ez "lehetővé teszi a hallgatók számára a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységek utólagos teljesítését, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalan felvételét és teljesítését a járványügyi helyzet, az egyetem működését megbénító hallgatói blokád és a sztrájk okozta rendkívüli körülmények ellenére is."

Szarka Gábor, az SZFE Vidnyánszky Attila által kinevezett kancellára az elmúlt hónapokban többször próbálta felfüggeszteni az oktatást az egyetemen, sikertelenül. Végül november 26-án jelent meg egy kormányrendelet, ami lehetőséget adott rá, hogy azonnali hatállyal felfüggesszék az oktatást, így ezt másnap, november 27-én meg is tette az egyetem vezetősége. Az ezutáni időszakban, november 27 és december 12 között megtartott órákat akarná február 1-től pótoltatni most az egyetem.

A hallgatók közleményben reagáltak. Azt írják,

"[a] Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet, így már csak az általa elrendelt felfüggesztéstől számított két hét érvénytelenítéséhez ragaszkodna. A hallgatók és oktatók közössége a tanév rendjének módosítását elutasítja."

Azt írják, a hallgatói blokád, amiben az egyetem vezetése a módosítás indokaként hivatkozik, "fizikai formájában a felfüggesztés elrendelése előtt hetekkel, november 11-én, véget ért. Amíg fennállt, a jelenléti oktatást nem akadályozta,

ellentétben az illegitim vezetés szankcionálás céljából hozott intézkedéseivel, mint az eszközökkel felszerelt műtermek bezáratása."

A hallgatók szerint a digitális oktatásra való átállás zökkenőmentes volt, és a november 27-i felfüggeszés után is ugyanúgy zajlott, ezért "a hallgatók és oktatók közössége értelmetlennek látja a tavaszi szemeszter meghosszabbítását, melyet az illegitim vezetőség a nemlétező körülményekre és szükségtelen pótlásokra hivatkozva másfél hónappal később kezdene el és másfél hónappal később fejezne be, mint rendesen."

Az SZFE hallgatósága "november 30-án közigazgatási perben támadta meg az általa el nem ismert kuratórium és vezetőség közös rendelkezését a tanulmányi félév felfüggesztéséről. Az oktatást betiltani nem lehet, ahogy a tudásról való számadást sem.

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az Egyetemen az oktatás nem tekinthető felfüggesztettnek, a Neptun-rendszert ezért működtetni kellene

- az oktatók és az oktatásszervezés munkatársai mégsem kapják vissza jogosultságaikat. A vizsgaidőszak ennek ellenére ezen a héten kezdetét veszi."

Zárásként az SZFE polgárai közölték, hogy semmisnek tekintik az egyetem vezetésének rendelkezését, mert "[a] tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője".