Alkotmányellenesnek találták a genderelmélet oktatásának tiltását Romániában

oktatás
2020 december 16., 15:38

Romániában alkotmányellenesnek nyilvánították az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, ami megtiltja a genderelmélet tanítását.

Az alkotmánybíróság elfogadta Klaus Iohannis államelnök kifogásait, aki júliusban kért normakontrollt. A módosító indítvány tiltja, hogy a köz- és felsőoktatásban, iskolán kívüli pedagógiai tevékenységeken tanítsák a genderelméletet, ami szerint egy egyén megválaszthatja saját nemét, és az nem mindig azonos a biológiai nemével. Az alkotmánybíróság annyit közölt, hogy többségi, nem egyhangú döntés született ebben a kérdésben.

Gendersemleges vécé Észak-Karolinában 2016. május 11-én.
photo_camera Gendersemleges vécé Észak-Karolinában 2016. május 11-én. Fotó: Sara D. Davis/Getty Images/AFP

Az elnök szerint az indítvány sérti a jogállamiságnak és a hatalmi ágak szétválasztásának az alkotmány által szavatolt elvét, a szabad tanuláshoz való jogot, a gyerekek és a fiatalok jogainak védelmét, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, a lelkiismereti szabadságot és az egyetemi autonómiát. Iohannis szerint a parlament nem szabhatja meg, mit taníthatnak az egyetemen.

A genderelmélet oktatását tiltó indítványt a Traian Basescu volt államelnök által védnökölt jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Vasile Cristian Lungu Kolozs megyei képviselő terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az USA-ban is tanult pszichológiát. Az indítványt június közepén szavazta meg a szenátus ügydöntő jogkörrel. A PMP a december eleji romániai parlamenti választáson kiesett a bukaresti törvényhozói testületből. (MTI)