Először nevezték meg a légszennyezettséget egy ember halálának okaként Nagy-Britanniában

Több 444 videó?
Szeretném

A levegő szennyezettsége okozta egy kislány halálát Londonban – állapította meg egy brit halottkém, így először fordult elő, hogy a légszennyezettséget nevezték meg egy személy halálának okaként Nagy-Britanniában.

A 9 éves Ella Kissi-Debrah 2013-ban halt meg Londonban, miután végzetes asztmarohamot kapott. Az anyja, Rosamund Kissi-Debra hosszú küzdelmet folytatott azért, hogy a hatóságok elismerjék, a lánya halálát a levegő szennyezettsége okozta.

Az üggyel kapcsolatban az hozott fordulatot, hogy egy 2018-ban publikált bizonyíték szerint veszélyes szintű volt a levegő szennyezettsége a lewishami déli körgyűrű mellett, a környéken, ahol éltek.

Londoni szmog 2014. április 3-án.Fotó: Adrian Dennis/AFP

A kislány halála ügyében folytatott, 2014-ben zárult vizsgálat „akut légzési elégtelenséget” állapított meg a halál okaként, de a négy évvel később nyilvánosságra hozott új bizonyíték alapján a felső bíróság megsemmisítette az ítéletet, és engedélyezte egy új vizsgálat lefolytatását, ami idén zajlott le.

Philip Barlow helyettes halottkém elmondta: a vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy Ella asztmától halt meg, amit a nagyon szennyezett levegő okozott. Azt mondta, a jelentésben akut légzési elégtelenség, súlyos asztma és a szennyezett levegő szerepel.

A szakértő szerint a kislány 2013-ban, a halála előtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását meghaladó szintű nitrogén-dioxidnak és szálló pornak volt kitéve, aminek elsődleges forrása a forgalom okozta károsanyag-kibocsátás volt.

Barlow azt mondta, Ella édesanyja nem rendelkezett információval a levegőszennyezettség okozta egészségügyi kockázatról, és arról, hogy ez az asztma súlyosbodását okozhatja. Ha megfelelő tájékoztatást kapott volna, megtehette volna a szükséges lépéseket, amikkel esetleg meg lehetett volna előzni Ella halálát – mondta ki a halottkém. (MTI)