Hivatalosan is a légszennyezettség okozta egy 9 éves lány halálát Nagy-Britanniában

külföld
2020 december 16., 12:42

Történelmi jelentőségű döntés született Nagy-Britanniában, miután London törvényszéki halottkéme, Philip Barlow vizsgálata során arra jutott, hogy a 2013 februárjában meghalt 9 éves lány, Ella Kissi-Debrah halálát akut légzőszervi elégtelenség és súlyos asztma mellett a légszennyezettségnek való kitettség is okozta, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: HOLLIE ADAMS/AFP

A halottkémi jelentés szerint a lány olyan mértékű nitrogén-dioxid szennyezésnek és kisméretű részecske szennyezésnek volt kitéve, melyek meghaladják a WHO által megszabott egészségügyi határértékeket. Barlow vizsgálata során arra jutott, hogy az, ahogy nem sikerült mérsékelni a levegőszennyeződés mértékét, hozzájárulhatott a lány halálához, ahogy az is, hogy a lány anyja nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mennyire veszélyes a légszennyezés az asztmával élők számára.

A jelentés szerint Ella élete során Lewishamban az elsősorban a nitrogén-dioxid mértéke meghaladta az engedélyezett határértékeket, és a lány egész életét erősen szennyező utak mellett élte le.

Ez az első ilyen jellegű döntés Nagy-Britanniában, és jó eséllyel az egész világon is. A Guardian szerint a döntés még nagyobb nyomást helyezhet a brit kormányra, hogy lépjen fel az egészségügyi határértékeket rendszeresen meghaladó légszennyezettség ellen.

Ella anyja, Rosamund Kissi-Debrah éveken át küzdött azért, hogy lánya halálának ügyében új halottkémi jelentés szülessen. A lány asztmája rendkívül súlyos volt, halálát megelőző három évben közel 30 alkalommal került kórházba rohamokkal. A mostani ítélet szerint az állapotának romlásához minden bizonnyal hozzájárult a levegő minősége.

London polgármestere, Sadiq Khan is fordulópontnak tartja a szerdai döntést, és a légszennyezést egy közegészségügyi válságnak nevezte.