Képes kiszűrni az ujgur kisebbség tagjait az Alibaba arcfelismerője

külföld
2020 december 17., 13:10

Elvileg az erőszakos, pornográf és egyéb nemkívánatos tartalmak felismerésére fejlesztették az Alibaba Cloud Shield nevű szolgáltatását, amit weboldalak üzemeltetői vehetnek igénybe.

Az amerikai IPVM jelentéséből azonban kiderült, hogy ennél többre is képes: felismeri, ha valaki mosolyog, sőt, azonosítani tudja, ha az illető valamilyen etnikai kisebbség tagja, konkrétan ujgur származású. Vagyis észreveszi, ha például ujgur származású ember osztott meg videót egy Cloud Shieldet használó weboldalon, és jelölni tudja törlendő tartalomként, írja a Reuters.

Az Alibaba - a világ negyedik és Kína legnagyobb felhőszolgáltatója - azt állítja, sosem használták a funkciót élesben, csakis a tesztelés során. Az ujgurokról szóló részt nem sokkal a jelentés közzététele előtt eltávolították a technológia leírásából.

Egy ausztrál kutatóintézet összegzése szerint három év alatt 380 tábort építettek Kínában az ujgurok bebörtönzésére. Kína igyekszik úgy beállítani a muszlim kisebbség internálását, mintha az csak továbbképzési program lenne, de a nyilvánosságra került beszámolók másról árulkodnak.

Nemrég szintén az IPVM tárta fel, hogy a Huawei is dolgozott egy olyan arcfelismerő rendszeren, amivel a kínai ujgur kisebbség követték nyomon. A Huawei az Alibabához hasonlóan azt állította, csak tesztről volt szó.