Motorolaj és gázolaj is volt a Ráckevei-Dunába illegálisan beleengedett szennyben

környezetvédelem
2020 december 17., 12:07

Most már pontosan tudni, mit engedett bele valaki december 10-11-e táján az RSD-be Szigetszentmiklóson, elpusztítva a különlegesen ritka úszóláp közel 2000 négyzetméteres darabját.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ugyanis bejelentette, hogy

“Az időközben megérkezett vízminőségi mintavétel eredménye azt mutatja, hogy a szennyező anyag nem homogén: a levett minták nagyobb mértékben motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaznak.”

A helyszínen tovább folyik az utóbbi évtizedek egyik legdurvább RSD-szennyezésének az elhárítása. A három résztvevő vízügyi igazgatóság szakemberei eddig több mint 10000 liter olajszármazékot és olajos vizet szivattyúztak le. Fontos hír, hogy az olaj a korábban felfújható merülőfallal is lehatárolt területről továbbra sem jutott ki.

A kiszivattyúzott olajat és vizet az elszállításukig egy köbméteres tartályokban és 220 literes hordókban tárolják a parton, az olajjjal szennyezett szilárd anyagokat - például az olajfelitatásra szolgálókat - konténerben helyezték el.

A KDVVIZIG vízrajzi csoportja szerdán két vízmércét is kihelyezett a védekezési munkákhoz: az egyik az RSD medrébe került, míg a másik az úszóláp területére, ahonnan a szennyezett iszapot, illetve növényzetet folyamatosan termelik ki. A vízmércék a lokális vízszintváltozás nyomon követését szolgálják.

A helyi önkormányzat időközben kimosatta azt a zárt esővízcsatornát, amin keresztül az olajat a máig ismeretlen szennyező a Dunába engedte.