Nem tartják előzetes letartóztatásban Bige Lászlót

Szabadon távozhatott a bíróságról csütörtök késő délután a vesztegetés elfogadásával gyanúsított, kedden őrizetbe vett Bige László, miután a bíróság nem adott helyt az üzletember előzetes letartóztatását kérő ügyészségi indítványának, írja Bige ügyvédjére hivatkozva a 24.hu.

Az ügyészség azzal gyanúsítja az ország egyik leggazdagabb emberének számító műtrágyagyáros vállalkozót, hogy több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét. Mindezért 5-10 év szabadságvesztést kérnek rá.

Az ügyészség szerint fennáll Bige szökésének és elrejtőzésének a veszélye, ezért kérte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy szökéstől nem kell tartani, arra viszont lehet esély, hogy Bige megpróbálja majd meghiúsítani az eljárást, ezért bűnügyi felügyeletet rendelt el. Ez kvázi azt jelenti, hogy Bigének otthonában kell kivárnia, milyen döntés születik az ügyében.

A bíróság döntése ellen fellebbezett az ügyészség és Bige védőügyvédje is: az ügyészség ragaszkodik az előzeteshez, Bigéék pedig a házi őrizetet is túlzásnak tartják.

Azt is a 24.hu írta meg, hogy Bige László ellen ugyancsak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség már emelt vádat hasonló ügyben, vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Ebben 135 millió forintos vesztegetésről van szó, amiért szintén börtönbüntetést kértek a vállalkozóra, azzal, hogy felfüggesztettel megúszhatja, ha elismeri a bűnösségét. A vállalkozót képviselő Zamencsik Péter ügyvéd azt mondta a lapnak, Bige Lászlót most egy hasonló jellegű, de új tényállásra alapozott vád miatt vették őrizetbe.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó