Hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsítják Bige Lászlót

bűnügy
2020 december 16., 11:27

Kedd este derült ki, hogy őrizetbe vették az ország egyik leggazdagabb emberét, Bige Lászlót, és házkutatást is tartottak nála. A 24.hu a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy Bigét gyanúsítottként hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A nyomozás érdekeire tekintettel ennél többet nem árultak el, így az sem derült ki, hogy konkrétan milyen bűncselekmény gyanújáról van szó, de mint a lap megjegyzi, a felsorolt gyanúsítási pontok emlékeztetnek Bige egy korábbi ügyére egy 2010-es történet miatt. Akkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolta meg Bigét, aki a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során.

Bige ügyvédje, Zamencsik Péter elmondta a 24-nek, hogy nem emiatt az ügy miatt vették őrizetbe Bigét, és az ügy hasonló jellegű, de új tényállás.

Bigével szemben májusban vádat emeltek, az ügyészség börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta. Májusban a napi.hu-nak azt mondta: „Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni.”

Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójának szolnoki műtrágyagyárát 2018-ban lerohanták a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését gyanító hatóságok, majd felfüggesztették az üzem működési engedélyét. A nyomozók akkor őt magát is 72 órára bent tartották.

2019-ben arról beszélt: szerinte azért szállhattak rá a hatóságok, mert vitája van Csányi Sándorral. Csányi ezt hazugságnak nevezte.