Putyin további jó munkát kívánt a 100 éves orosz hírszerzésnek

külföld
2020 december 20., 19:55

Megalakításának 100. évfordulóját ünnepelte az orosz külföldi hírszerzés, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR). Vlagyimir Putyin a beszédében további jó munkára buzdította a szervezetet. Azt mondta, az létfontosságú Oroszország „szuverén, demokratikus, független fejlődésének” biztosításában.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij/AFP

Putyin egy nappal azután méltatta az orosz külföldi hírszerzést, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta: „meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött, amiben hackereknek sikerült behatolniuk az USA kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába.

Moszkva többször közölte, hogy semmi köze a támadásokhoz.

„Tudom, miről beszélek” – mondta a testületről Putyin, aki maga is dolgozott hírszerzőként. „A legkomolyabb figyelmet az információbiztonságnak kell szentelni, továbbá a harcnak a szélsőséges erők és a korrupció ellen” – mondta.

Szergej Nariskin, a hírszerzés vezetője is méltatta a szervezetet. „Minden egyes sikeresen végrehajtott hírszerzési művelet egyedülálló és hősi a maga nemében” – mondta. A szolgálat orosz polgárok millióinak biztonságát garantálja, akárcsak a nemzeti szuverenitást, a társadalmi-politikai stabilitást, a gazdasági és műszaki fejlődést –mondta, megemlítve, hogy most a terrorizmusra és a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozására kell figyelni a leginkább.

Az SZVR az FSZB mellett a KGB utódszervezete. (MTI)