A brit legfelsőbb bíróság lefoglaltatja az azerbajdzsáni bankár feleségének a házát, ha a nő nem tudja igazolni, honnan van a vagyona

bűnügy
2020 december 21., 06:15

A brit legfelsőbb bíróság lefoglaltatná az azerbajdzsáni bankár, Zamira Hajiyeva házát, amennyiben nem tudja bizonyítani, hogy honnan van a vagyona.

Ha a nő képtelen bizonyítani a pénze eredetét, akkor az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynöksége (NAC) 22 millió font értékben ingatlant tud lefoglalni, beleértve a London központjában, Knightsbridge-ben található otthonát és egy 11 millió fontos Berkshire golfpályát. Egyúttal a legfelsőbb bíróság elutasította Hajiyeva fellebbezését a NAC végzése ellen.

A NAC még 2018-ban kezdte el feszegetni Zamira Hajiyeva pénzének eredetét, amit egy akkori új rendelet is megtámogatott, ami a tisztára mosott, de bűncselekményből származó pénzeket igyekezett felderíteni. Zamira Hajiyeva több milliárd forintot érő birtokán él, rendszeresen utazik magánrepülőgépen, és legalább egy lakása van Londonban is, ami közel 3 milliárd forintot ér. 2010 és 2016 között majdnem hatmilliárd forintot költött luxustermékekre csak a Harrod’s áruházban, ezekért 35 különböző hitelkártyával fizetett, melyeket az a bank bocsátott ki, melyet történetesen a férje vezetett, és ez a bank az azeri nemzeti bank volt.

A NAC gyanúja nem alaptalan: a nő férjét, Jahangir Hajiyevet 2016-ban 15 éves börtönbüntetésre ítélték sikkasztásért. Ezen felül kötelezték arra, hogy 11 milliárd forintnyi összeget térítsen meg a banknak. Hajiiyev 2001 és 2015 között vezette a nemzeti bankot, fizetése havi 8-20 millió forint között volt, valahogy mégis sikerült felhalmoznia körülbelül 20 milliárd forintnyi vagyont. Azerbajdzsán hatóságai nyomozást indítottak ellene, és kiderült, az évek során 45 milliárd forintnak megfelelő összeget utalt át a családtagjai és barátai számára nyitott hamis bankszámlákra.

Graeme Biggar, az NCA nemzeti gazdasági bűnözési központjának főigazgatója szerint Hajiyev esete precedens értékű, mert így az is elegendő a vagyon elkobzásához, ingatlanok lefoglalásához, hogy nem lehet bizonyítani a pénz eredetét, nem szükséges a sikkasztást mint bűncselekményt bebizonyítani. (Guardian)