A sikkasztásért lecsukott azeri bankár felesége minden londoni vagyonát elveszítheti, ha nem tudja igazolni, hogy törvényesen szerezte azt a 6,3 milliárd forintot, amit elköltött a Harrodsban

külföld
2020 december 21., 17:50

A brit legfelsőbb bíróság elutasította Zamira Hajiyeva keresetét: a nő azt szerette volna elérni, hogy ne ő legyen az első áldozata az ország új szabályozásának, a 2017-ben bevezetett Unexplained Wealth Ordernek (UWO), mellyel a hatóságok azokat sújthatják, akik nem tudják megmagyarázni, hogyan kerültek nagyobb vagyon birtokába.

Zamira Hajiyeva egy Azerbajdzsánban bebörtönzött bankár felesége, és a BBC összefoglalója szerint hamarosan elveszítheti 12 millió fontot érő londoni otthonát, illetve egy vidéki golfpálya tulajdonjogát is, mivel egyelőre nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy legális forrásokból származik a vagyona. Hajiyeva a bíróságon támadta meg a rendeletet, de sikertelenül: az ítélet szerint nincs jogszerű alapja, hogy kivonja magát az eljárás alól.

Hajiyeva férjét sikkasztás miatt ítélték el Azerbajdzsánban, a vádak szerint több millió font értékben lopott el pénzt az állami banktól. A házaspárhoz köthető offshore vállalatok birtokában van a londoni ingatlan és a golfpálya, melyek értéke 22 millió font.

A Hajiyeva elleni vizsgálat egyik alapja az volt, hogy a nő egy évtized alatt 16 millió fontot, azaz átszámítva közel 6,3 millárd forintot költött el a londoni luxusáruházban, a Harrodsban. Az UWO lényege, hogy ha a meggyanúsított személy nem tudja igazolni, hogy honnan van a vagyona, akkor a hatóságok elkobozhatják azt, anélkül, hogy konkrét bűncselekmény elkövetését kéne bebizonyítaniuk.

A Harrods
photo_camera A Harrods Fotó: ANTOINE LORGNIER/ ONLWORLD.NET/ONLY FRANCE via AFP

Az azeri nő tagadja, hogy bármi helytelent követett volna el, és nem is vádolták meg semmivel Nagy-Britanniában. Egy brit bíróság tavaly megakadályozta, hogy kiadják Azerbajdzsánnak, mivel ott a bíróság szerint nem várt volna rá tisztességes eljárás.

A legfelsőbb bíróság döntésével az utolsó jogi lehetőség is odalett Hajiyeva számára, hogy megakadályozza a rendelet végrehajtását, azaz most muszáj lenne igazolnia valahogy, hogy törvényes úton gazdagodott ennyire meg. A BBC szerint várhatóan erre a tél végéig lesz lehetősége.