Egészségre is ártalmas szintetikus anyagokat találtak a hóban a Mount Everestnél

környezetvédelem
2020 december 21., 14:19

A világ legmagasabb hegyúcsa, a Mount Everest közelében a vízlepergető ruházathoz használt, egészségre ártalmas szintetikus vegyianyagokat találtak a hóban. Az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat – magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket – okozhatnak, ez pedig kockázatot jelent a túrázókra, hegymászókra és a helyi lakosokra is, ők ugyanis mind a környék vizét fogyasztják, amibe beszivároghatott a szennyezés.

A vegyianyagokat egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és az olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserból vettek, valamint 8400 méter magasságban. A minták ugyan a nepáli oldalról származnak, de mindenhol jelen vannak, mondta Kimberley Miner, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatója, a Science of the Total Environment című tanulmány vezető szerzője. „Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Mount Everest térségében mikroműanyagokat feltáró kutatások megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket” – tette hozzá Miner.

A mikroműanyagok nagy valószínűséggel a hegymászók ruházatából és felszereléseiből származnak. A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak ezen vegyületek alkalmazásával. (MTI)