Kásler Miklós adott egy kis pénzt, hogy hazahozzák Szlovákiából Horthy vasúti szerelvényének étkezőkocsiját

December 21-én szállítják Magyarországra Horthy Miklós vasúti szerelvényének étkezőkocsiját, aminek restaurálását azonnal meg is kezdik. Nagy meló lesz vele, mert a Turán 9-et eddig a szlovákiai Szencen egy tóparti ház emeleti szintjeként használták. 

Fotó: Fotók: Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours

A hazaszállítást és a felújítást a Közlekedési Múzeum kezdeményezte, erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere soron kívül adott támogatást, a múzeum közleményében nem részletezi, hogy mennyit, de a Nemzeti Kulturális Alap oldalán olvasható, hogy a miniszter 25 millió forintot adott a vagon rekonstrukciójára.

A Turán vasúti szerelvényt Horthy magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de a hetvenes években leselejtezték és magánkézbe került. 

Fotó: Fotók: Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.