Meghalt az egyik legnagyobb hidegháborús szovjet kém

98 éves korában elhunyt George Blake, az MI6 (a brit titkosszolgálat) volt tisztje, a hidegháború egyik leghíresebb kettős ügynöke, jelentette az orosz média.

Kilenc év alatt a szovjet kém olyan információkat adott át, amelyek legalább 40 MI6 ügynök halálához vezettek Kelet-Európában. 1960-ban Londonban börtönbe került, de 1966-ban megszökött, és Oroszországba menekült.

Blake George Behar néven született 1922. november 11-én, a holland Rotterdam városában. Apja spanyol zsidó volt, aki az első világháború alatt harcolt a brit hadseregben, és ezzel megszerezte a brit állampolgárságot. Blake maga dolgozott a holland ellenállásért a második világháború alatt, mielőtt a britek ellenőrzése alatt álló Gibraltárra menekült volna. Később háttéréből adódóan felkérték, hogy csatlakozzon a titkosszolgálathoz.

Blake a hidegháború alatt óriási károkat okozott a brit hírszerzési műveletekben. 1990-ben a BBC-nek adott interjúban Blake azt mondta, hogy becslése szerint több mint 500 nyugati ügynököt árult el, de tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint 42-en életüket vesztették tettei következtében.

Blake-t végül egy lengyel kém buktatta le, hogy információkat szállít a Szovjetuniónak. Ekkor az ügynököt visszahívták Londonba és letartóztatták, de nem sokkal később megszökött az őrizetből. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.