Koronavírus-számok Magyarországon 02.28.
Elhunytak + 72 Σ 14 974
Kórházban + 200 Σ 5 482
Fertőzöttek + 4 469 Σ 428 599
Tesztek + 27 630 Σ 3 660 342
Oltottak + 104 081 Σ 677 682

Karácsony: Valószínűleg sokkal több a halálos áldozat annál, ami a hivatalos adatokban szerepel

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat” - írja Karácsony Gergely, aki szerint a vakcina érkezésével arra lenne szükség, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban és beoltassák magukat, bizalmat viszont csak a polgáraival őszintén beszélő kormány érdemel. 

„Alig tudunk valamit például a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. A kormány persze erről hallgat” - írja Karácsony. (A hivatkozott budapesti adatokról itt írtunk.)

A főpolgármester szerint a kormány

„hallgat arról is, hogy sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel”. 

„A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?” - írja Karácsony. (A KSH halálozási adatai és a járvány hivatalos áldozatai közötti különbségről bővebben itt.)