A britek engedélyezték az AstraZeneca vakcináját

koronavírus
2020 december 30., 07:22

Az Egyesült Királyságban engedélyt kapott az AstraZeneca vakcinája is, ami a gyógyszeripari vállalat vezetője szerint jó lehet a koronavírus új variánsa ellen is. Az országban 100 millió adagot rendeltek az oltóanyagból, ami 50 millió ember beoltására elég.

Ez lesz a második engedélyezett koronavírus elleni vakcina az Egyesült Királyságban, ahol a Pfizer oltóanyagával már december 8-án megkezdődtek az oltások. Azóta már több mint 600 ezer ember oltottak be.

A briteknél ezzel most ténylegesen tömegesen indulhat meg az oltás, mivel olcsóbb és könnyebb a tömeggyártása, illetve a tárolása sem igényel -70 Celsius-fokot, mint a Pfizer vakcinája. Az AstraZeneca vakcináját egy hétköznapi hűtőben is lehet tárolni, így a szállítása sem lesz olyan körülményes.

Az Oxford/AstraZeneca vakcináját egyelőre csak az Egyesült Királyságban kezdhetik el használni, az Európai Gyógyszerügynökség szerint náluk egyelőre nem kezdeményezték a vakcina uniós engedélyeztetését.

Update: Az AstraZeneca kommunikációs ügynöksége a fentiekre reagálva azt írta nekünk, hogy tudomásuk szerint az „adataik aktív értékelés alatt állnak, azok számos hatósággal, így az EMA-val és az Egyesült Királyság gyógyszerhatóságával (MRHA) is egyidőben megosztásra kerültek”. Hozzátették még, hogy „ezek a hatóságok szoros és rendszeres kapcsolatban állnak az adatok értékelésének vonatkozásában”.

(BBC)