Kirúgták a louisville-i rendőrt, aki lelőtte Breonna Taylort

2020 december 30., szerda 9:09

Elbocsájtották a rendőrségtől azt a két másik louisville-i rendőrt is, akik jelen voltak Breonna Taylor, az idén márciusban lelőtt fekete orvosi asszisztens halálával járó házkutatásnál - írja a Reuters.

A hírt Myles Cosgrove és Joshua Jaynes nyomozók ügyvédei közölték a sajtóval. Cosgrove volt az, aki a 26 éves Taylor életét kioltó lövéseket leadta. Jaynes pedig az a rendőr, aki a házkutatási parancsot kiadta, ami alapján három rendőr behatolhatott a lakásba, ahol a nő is tartózkodott.

A házkutatás során a rendőrség kábítószert keresett volna, de a nő barátja, Kenneth Walker az éjjeli, meglepetésszerű rajtaütés során (engedéllyel tartott) fegyvert rántott és lőni kezdett a rendőrökre. Erre ők összesen 32 lövéssel válaszoltak, amikből 6 a fegyvertelen Taylort találta el, és végzett a fiatal nővel. Walker túlélte a tűzharcot, amiben egy rendőr is megsebesült. Taylor halála viszont idén nyáron vált George Floydéval együtt a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni mozgalmak jelképes ügyévé.

Az ügy kirobbanása óta mindkét rendőr áthelyezve, de tovább dolgozhatott a szervezeten belül, és Jaynes ügyvédje már jelezte is, hogy megtámadják a főnökség döntését.

Eddig csak a két rendőr harmadik társát, Bratt Hankinsont bocsájtották el a louisville-i rendőrségtől. És vádat is csak ellene emelt az ügyészség, amiért már kintről belőtt Taylor lakásának teraszajtaján és ablakán, amelyek függönnyel voltak takarva, miközben a rendőröknek csak akkor szabad elsütniük a fegyverüket, ha látják a célpontjukat. A vádat viszont nem is Breonna Taylor halála miatt emelték, hanem azért, mert Hankinson így a szomszédokat veszélyeztette.

Korábban szakértők azt nyilatkozták az ügyben, hogy elég valószínűtlen, hogy Taylor halála miatt felelősségre vonják a rendőröket, mert Taylor barátja nyitott először tüzet.

Taylor családjának az ügy miatt 12 millió dolláros kártérítést ajánlott szeptemberben a Kentucky állambeli Louisville városa.