Csak az egyik, Breonna Taylort lelövő rendőr ellen emelt vádat az ügyészség

külföld
2020 szeptember 23., 16:32

Gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyészség az egyik, Breonna Taylort lelövő louisville-i rendőrrel szemben - írja a New York Times. A másik két rendőr ellen, akik ott voltak és lövéseket adtak le, amikor az ápolónak tanuló fiatal nőre rátörték a lakása ajtaját és agyonlőtték, nem emeltek vádat. Louisville városában tüntetések kezdődtek a döntés miatt. A tiltakozók azt kiabálták, hogy "ennyi?", egyikük pedig könnyekkel küszködve azt nyilatkozta a lapnak, hogy

a döntés azt jelzi az embereknek, hogy a rendőrök bárkire rátörhetnek és bárkit meggyilkolhatnak a saját otthonában. Ahogy korábban írtuk, Breonna Taylor esete a rendőri erőszak jelképes ügyévé vált, George Floyd mellett az ő története vált a legismertebbé. A 26 éves, ápolónak tanuló fiatal fekete nőre kábítószert kereső rendőrök törtek rá egy márciusi éjjelen. A házkutatásra azért kaptak bírói engedélyt, mert Taylor volt barátja, aki korábban használta is a nő lakását, kábítószerkereskedő volt. Az nem világos, hogy miért éjjel, fegyveresen törtek rá a büntetlen előéletű nőre.

A rendőrök állítása szerint kopogtak és közölték, hogy ők a hatóság emberei, mielőtt betörték az ajtót, a szemtanúk elmondása szerint ez nem egyértelmű. Taylorral bent volt a lakásban akkori barátja, Kenneth Walker, aki szintén azt mondja, nem hallotta, hogy a rendőrök azonosították volna magukat, csak azt, hogy dörömbölnek, majd rájuk törnek éjszaka, így azt gondolta, megtámadták őket. Walker ekkor a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett engedéllyel tartott fegyverével. A rendőrök viszonozták a tüzet. A fegyvertelen Breonna Taylor ekkor halt meg. Egy rendőr megsebesült, Walker túlélte.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/AFP

A három rendőrt sokáig nem vonták felelősségre, végül egyiküket, Brett Hankisont elbocsátották a rendőrség kötelékéből, mert "szélsőséges érdektelenséget mutatott az emberi élet értékével szemben". Ő az, aki ellen most gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emeltek. A tényállást arra alapozták, hogy Hankinson belőtt Taylor lakásának teraszajtaján és ablakán, amelyek függönnyel voltak takarva, miközben a rendőröknek csak akkor szabad elsütniük a fegyverüket, ha látják a célpontjukat. Hankinson 15 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Ellene sem Breonna Taylor halála miatt emeltek vádat, hanem azért, mert a szomszédokat veszélyeztette. Korábban szakértők azt nyilatkozták az ügyben, hogy elég valószínűtlen, hogy Taylor halála miatt felelősségre vonják a rendőröket, mert Taylor barátja nyitott először tüzet.

Louisville-ben már számítottak rá, hogy az ügyészség döntése után tüntetések kezdődnek majd, ezért a városban rendkívüli állapotot hirdettek. A New York Times beszámolója szerint más városokban is arra számítanak, hogy a döntés újabb lökést ad majd a több mint 100 napja tartó tüntetéseknek a rendőri erőszak és a rendszerszintű rasszizmus ellen. Breonna Taylor a tüntetések egyik arcává vált, nevét azóta tüntetéseken skandálják, nevét világszerte ismerik, és sokan követelik, hogy tartóztassák le a rendőröket, akik megölték. (Legutóbb például Lewis Hamilton üzente ezt pólóján.)

Az eset miatt Louisville-ben betiltották a kopogtatás nélküli házkutatásokat, a város pedig 12 millió dolláros kártérítést fizetne Taylor családjának. A megölt fiatal nő anyja azt mondta, csak akkor lenne nyugodt, ha mindhárom rendőr ellen gyilkosság miatt emelnének vádat.