Csak az egyik, Breonna Taylort lelövő rendőr ellen emelt vádat az ügyészség

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyészség az egyik, Breonna Taylort lelövő louisville-i rendőrrel szemben - írja a New York Times. A másik két rendőr ellen, akik ott voltak és lövéseket adtak le, amikor az ápolónak tanuló fiatal nőre rátörték a lakása ajtaját és agyonlőtték, nem emeltek vádat. Louisville városában tüntetések kezdődtek a döntés miatt. A tiltakozók azt kiabálták, hogy "ennyi?", egyikük pedig könnyekkel küszködve azt nyilatkozta a lapnak, hogy 

a döntés azt jelzi az embereknek, hogy a rendőrök bárkire rátörhetnek és bárkit meggyilkolhatnak a saját otthonában.  Ahogy korábban írtuk, Breonna Taylor esete a rendőri erőszak jelképes ügyévé vált, George Floyd mellett az ő története vált a legismertebbé. A 26 éves, ápolónak tanuló fiatal fekete nőre kábítószert kereső rendőrök törtek rá egy márciusi éjjelen. A házkutatásra azért kaptak bírói engedélyt, mert Taylor volt barátja, aki korábban használta is a nő lakását, kábítószerkereskedő volt. Az nem világos, hogy miért éjjel, fegyveresen törtek rá a büntetlen előéletű nőre. 

A rendőrök állítása szerint kopogtak és közölték, hogy ők a hatóság emberei, mielőtt betörték az ajtót, a szemtanúk elmondása szerint ez nem egyértelmű. Taylorral bent volt a lakásban akkori barátja, Kenneth Walker, aki szintén azt mondja, nem hallotta, hogy a rendőrök azonosították volna magukat, csak azt, hogy dörömbölnek, majd rájuk törnek éjszaka, így azt gondolta, megtámadták őket. Walker ekkor a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett engedéllyel tartott fegyverével. A rendőrök viszonozták a tüzet. A fegyvertelen Breonna Taylor ekkor halt meg. Egy rendőr megsebesült, Walker túlélte. 

Fotó: SPENCER PLATT/AFP

A három rendőrt sokáig nem vonták felelősségre, végül egyiküket, Brett Hankisont elbocsátották a rendőrség kötelékéből, mert "szélsőséges érdektelenséget mutatott az emberi élet értékével szemben". Ő az, aki ellen most gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emeltek. A tényállást arra alapozták, hogy Hankinson belőtt Taylor lakásának teraszajtaján és ablakán, amelyek függönnyel voltak takarva, miközben a rendőröknek csak akkor szabad elsütniük a fegyverüket, ha látják a célpontjukat. Hankinson 15 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. 

Ellene sem Breonna Taylor halála miatt emeltek vádat, hanem azért, mert a szomszédokat veszélyeztette. Korábban szakértők azt nyilatkozták az ügyben, hogy elég valószínűtlen, hogy Taylor halála miatt felelősségre vonják a rendőröket, mert Taylor barátja nyitott először tüzet. 

Louisville-ben már számítottak rá, hogy az ügyészség döntése után tüntetések kezdődnek majd, ezért a városban rendkívüli állapotot hirdettek. A New York Times beszámolója szerint más városokban is arra számítanak, hogy a döntés újabb lökést ad majd a több mint 100 napja tartó tüntetéseknek a rendőri erőszak és a rendszerszintű rasszizmus ellen. Breonna Taylor a tüntetések egyik arcává vált, nevét azóta tüntetéseken skandálják, nevét világszerte ismerik, és sokan követelik, hogy tartóztassák le a rendőröket, akik megölték. (Legutóbb például Lewis Hamilton üzente ezt pólóján.) 

Az eset miatt Louisville-ben betiltották a kopogtatás nélküli házkutatásokat, a város pedig 12 millió dolláros kártérítést fizetne Taylor családjának. A megölt fiatal nő anyja azt mondta, csak akkor lenne nyugodt, ha mindhárom rendőr ellen gyilkosság miatt emelnének vádat.