Meghalt Milan Lucansky korábbi szlovák országos rendőrfőkapitány

külföld
2020 december 30., 18:21

Meghalt szerdán Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki kedden öngyilkosságot kísérelt meg a vizsgálati fogságban - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az elhunyt családjára és az igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

A szlovák hírügynökség MTI által idézett jelentése szerint Milan Lucansky kedden kísérelt meg öngyilkosságot az eperjesi (Presov) vizsgálati fogságban, és szerdán délután halt meg a helyi kórházban. A magas rangú rendőrtisztviselő halálának pontos körülményeiről hivatalos információk mindezidáig nem kerültek napvilágra.

A volt országos rendőrfőkapitány egyike volt azoknak a személyeknek, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe novemberben és decemberben végrehajtott - komoly visszhangot kiváltó - rajtaütései során. A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként magasrangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe.

Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat. Az őrizetbevételek sorozatát erős kritika érte a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplőinek - az előző kormány politikusainak - a részéről, akik azt állítják, hogy Igor Matovic, szlovák miniszterelnök politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbevételeket.

Igor Matovic és szövetségesei korrupcióellenes programmal győztek az év eleji parlamenti választáson, a 2006 óta – 2010 és 2012 között két éves megszakítással – tartó Fico/SMER-korszak után. A győzelmüket lehetővé tévő politikai fordulatot elsősorban Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása váltotta ki, a Kuciak-gyilkosság bonyolult szálai pedig elvezetnek a szlovák politika legfelsőbb köreit is érintő korábbi Gorilla-botrányhoz. A 2005-2006-ban indult és 2011-ben kirobbant hatalmas korrupciós ügy a pártvezetőktől a titkoszsolgálatokon, rendőrökön át a gazdasági élet legfontosabb szereplőit és a szervezett bűnözés köreit is érintette, és a mai napig hatással van Szlovákia társadalmi életére.

Matovic és támogatói szerint a Fico-kormányok sosem vizsgálták ki igazán mélyen és alaposan a Gorilla-ügyet, ezért az új kormány újabb vizsgálatokat szorgalmazott. Ez az intézkedéssorozat vezetett Jaroslav Haščák (a Gorilla-ügyben központi szerepet játszó Penta Csoport egyik vezetője) és Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételéhez is, illetve erre utalnak Ficóék, amikor „politikai motivációjú” intézkedésekről beszélnek.

A rendőrfőkapitányról három hete még azért cikkeztek, mert tisztázatlan körülmények között szerzett súlyos fejsérüléssel kórházba kellett szállítani a vizsgálati fogságból. A magas rangú volt rendőrségi tisztségviselő e korábbi fejsérülésének konkrét okai mindmáig nem tisztázódtak, az esettel kapcsolatban a hivatalos szervek csak annak lehetőségét zárták ki, hogy a sérülés külső beavatkozás eredménye lett volna.

Az öngyilkossági kísérlet, illetve a haláleset miatt a szlovák ellenzék élesen bírálta Igor Matovicot és kormányát. A történtek miatt szerdán lemondott posztjáról Milan Ivan, a szlovák büntetésvégrehajtási igazgatóság (ZVJS) vezetője. A szlovák parlamenten belüli legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pedig kilátásba helyezte, hogy indítványozni fogja a parlament rendkívüli ülésének összehívását és a liberális Emberekért (Za ludí) által jelölt Mária Kolíková igazságügyi miniszter visszahívását. Ez utóbbit Robert Kalinák volt belügyminiszter azzal indokolta, hogy a volt rendőrfőkapitányt annak ellenére vették vizsgálati fogságba, hogy önmaga jelentkezett, Ficóék szerint „pszichikai terrornak vetették alá”, és ügyében eddig egyetlen tanút vagy más gyanúsítottat sem hallgattak ki.