Minden idők legpusztítóbb erdőtűz-hulláma söpört végig Kalifornián idén

klímakatasztrófa
2020 december 30., 10:26

Soha eddig nem látott mértékű károkat okozott az egyesült államokbeli Kalifornia államon nyár végétől ősz közepéig végigsöprő erdőtűz-hullám.

A környezeti katasztrófa, amiről a 444-en is rendszeresen beszámoltunk, a végére

  • 31 ember életét követelte,
  • több mint tízezer épületet tett lakhatatlanná,
  • és 4,1 millió hektárt égetett porig

a nyugati parti államban. Minta leégett volna az ország közepe Budapesttől Kecskemétig, a Balatontól Gyöngyösig. A számok a Guardian év végi összegző cikkében olvashatók. Eszerint a hullámokban érkező erdőtüzek közül a North Complex névre keresztelt volt messze a legpusztítóbb: 300 ezer hektár területet leégéséért és 16 ember haláláért felelős.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Daniel Swain, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Környezet és Fenntarthatóság intézetének klímakutatója „statisztikailag példátlannak”, valamint „megdöbbentő és elborzasztó” súlyosságúnak nevezte a 2020-as kaliforniai erdőtűz-szezont.

A valaha regisztrált 6 legnagyobb erdőtűzből 5 idén, 2020-ban tombolt,

és a leégett terület nagysága is rekord - jelentette a kaliforniai tűzoltóság.

Mi is mutattunk apokaliptikusnak ható képeket arról, ahogyan az erdőtüzek nyomán áthatolhatatlan vörös füstfelhő borította az eget főként a San Francisco-i öböl fölött. A levegő minősége a benne lévő égésterméktől hosszú ideig a világon az egyik legrosszabb volt a világ egyik legfejlettebb országában, ami közegészségügyi becslések szerint akár több száz fővel is megemelhette a halálozások számát egyes kaliforniai városokban az adott időszakban.

photo_camera Fotó: HAROLD POSTIC/AFP

Az erdőtűz-szezont súlyosbító tényezők voltak az augusztusban az állam területére lecsapó, intenzív villámlással járó viharok, amik egyszerre gyújtottak tüzeket, amiket aztán az augusztus-szeptemberben tapasztalható - szintén rekordokat döntögető - forróság, a szél, na és a tüzek mértéke miatt sokkal nehezebb volt megfékezni.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Szakértők ugyanakkor azt mondják, valószínű, hogy a most kivételesen pusztítónak ítélt erdőtűzhullám lesz a klímaváltozás miatt mostantól az új norma, Kaliforniának és más érintett államoknak pedig sokkal jobban fel kell készülniük, hogy megbirkózzanak és együtt éljenek ezzel.