Brit tudósok: az új vírusvariáns a fiatalok közt terjed a legjobban

koronavírus
2020 december 31., 12:49

Kutatást adtak ki a koronavírus új, B.1.1.7 nevű variánsáról a londoni Imperial College tudósai.

A tanulmány szerint 0,4-0,7 darab emberrel többet fertőz, aki az új variánst kapta el, ami 1,4-1,8-szoros növekedés a korábbi variánshoz képest. A kutatók ezért úgy gondolják, a tavaszi időszak angliai korlátozásai, amik miatt a fertőzési ráta 0,6 és 0,9 közé esett, az új variánssal szemben nem lennének annyira hatékonyak, mint akkor.

Neil Ferguson professzor szerint épphogy, de el lehetne érni az esetszámok csökkenését: a kb. 1,5-ös fertőzési rátát a lezárásokkal elért 0,6-os csökkenéssel 0,9-re lehet levinni, azaz egy fertőzött kicsivel kevesebb, mint egy másik embert fertőzne meg, ami az esetszámok lassú csökkenését eredményezné.

Az a következő hetekben fog kiderülni, hogy az iskolák bezárásának mekkora hatása van az esetszámok mozgására. A tavaszi korlátozások idején bezárták az iskolákat, a második hullámban viszont nem. A karácsonyi szünet lesz a tesztje annak, hogy milyen hatása lenne az újbóli iskolabezárásnak:

"Ha azt látjuk, hogy az esetszámok tetőznek majd csökkenni kezdenek, amíg az iskolák és az egyetemek zárva vannak, akkor legalább tudjuk azt, hogy képesek vagyunk kontroll alatt tartani a járványt, még ha magas is az ára."

A kutatásból az is kiderült, hogy a 20 év alatti fertőzöttek között a legmagasabb az új variáns aránya. A tudósok szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy a második hullámban nyitva tartottak az iskolák, de csak további kutatások után fog kiderülni, hogy ezen felül van-e más tényező is a jelenség mögött.

(Guardian)