Ezzel lehetett nagyon meggazdagodni 2020-ban: palackozott víz és vakcinagyártás

PÉNZ
2020 december 31., 20:52

Egy vakcinagyártó és vizet palackozó kínai üzletember lett Ázsia leggazdagabb embere a történelem egyik leggyorsabb vagyonosodását produkálva.

A Bloomberg üzleti hírügynökség évvégi kimutatása szerint Csung San-san üzleti érdekeltségeinek értéke idén 70,9 milliárd dollárral 77,8 milliárdra (23 ezer milliárd forint) szökött fel, és ezzel a 11. lett a világ leggazdagabbjainak listáján, maga mögé utasítva Ázsia két korábbi listavezetőjét, a kínai Jack Mát és az indiai Mukes Ambanit.

A 66 éves Csung San-san cégbirodalma az újságírástól a gombatermesztésen át az egészségügyi ellátásig terjed. 2020 előtt alig ismerték Kína határain kívül, idén lett szupergazdag vakcinagyártó és palackozott vizet forgalmazó cége miatt.

A Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise nevű vakcinagyártó vállalatát az üzletember áprilisban vezette be a kínai tőzsdére, három hónappal később pedig Nongfu Spring nevű ásványvíz-forgalmazó cégét is tőzsdére vitte Hongkongban.

A koronavírus ellen vakcinát előállító gyógyszergyár részvényeinek értéke több mint 20-szorosára emelkedett azóta, és 155 százalékkal nőtt a hongkongi tőzsde egyik sztárjának számító Nongfu Spring-részvények árfolyama is.

Csung távol tartja magát a politikától, és vagyona nem fonódik össze más szupergazdag családokéval, ezért magányos farkasként emlegetik - írja a South China Morning Post.

(MTI)