800 milliós épületet vehet meg az állam a kínai Fudan Egyetem számára

POLITIKA
2021 január 01., 17:18

Az mfor.hu ír arról, hogy a 2020-as év utolsó Magyar Közlönyéből derült ki, hogy a kormány komoly támogatást nyújthat a kínai Fudan Egyetem elhelyezésében. Az eddig csak Kínában működő egyetem első külföldi kampuszának létrehozásáról szóló kormányhatározat nem fogalmaz egyértelműen, így nem derül ki, melyik ingatlan lehet majd a kínai egyetem otthona, de a határozatból az szerepel, hogy

"a Kormány egyetért a Fudan Egyetem elhelyezéséhez és a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló SA.50768 számú Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról szóló 2018. évi XLIX. törvény 1. melléklet 4. pontjában meghatározott létesítményfejlesztés megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának - legfeljebb a független szakértő által meghatározott forgalmi értéken, per-, teher- és igénymentesen - az állam javára történő megszerzésével".

És mint a lap írja, valószínűleg már megvan az ingatlan, hiszen forintra pontosan meghatározták, hogy a 2021-es költségvetés terhére mekkora kötelezettséget vállalhat az állam: 821429000 forintot.

Hallgatók az őszközépi fesztiválon a Fudan Egyetem sanghaji csarnokában
photo_camera Hallgatók az őszközépi fesztiválon a Fudan Egyetem sanghaji csarnokában Fotó: Liu Ying/XINHUA via AFP

A Fudan Egyetem érkezéséről korábban részletesen is írtunk: a mostmár vállaltan is a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt álló intézmény első külföldi kampuszán négy-öt karon indulhat majd meg az oktatás, a tervek szerint 2024-től. Korábban Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója arról beszélt, hogy várhatóan gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi, műszaki tudományok területeken tanulhatnak majd a jelentkezők, és öt-hatezres lesz a hallgatói létszám.

A Fudan a tervek szerint két, egy magyar és egy nemzetközi diplomát állíthat majd ki, pont ez volt az egyik mondvacsinált ok, amire hivatkozva a kormány elüldözte a több tárgyból is Európa vezető egyetemei közé tartozó CEU-t.