Németország túlteljesítette a tavalyi klímavédelmi célkitűzését, főleg a világjárványnak köszönhetően

külföld
2021 január 04., 13:23

Németországnak sikerült túlszárnyalnia a 2020-as klímavédelmi célkitűzését, de ez döntően a koronavírus-járvány hatásaival és nem a klímaváltozással kapcsolatos politikájának változásával van összefüggésben.

Az Agora Energiewende berlini agytröszt jelentése szerint Európa legnagyobb gazdasága tavaly az 1990-es évhez képest 42,3 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt juttatott a légkörbe. Az eredeti célkitűzés a 40 százalékos csökkenés elérése volt.

Az Agora Energiewende számításai szerint Németország kibocsátása tavaly több mint 80 millió tonnával esett vissza 1990-hez képest, kb. 722 millió tonnára csökkenve. A visszaesés kétharmada az ipari termelés, a közlekedés és a mindennapi élet lelassulását eredményező koronavírus-járvánnyal van összefüggésben. A szakértők szerint normális körülmények között a csökkenés 37,8 százalék (25 millió tonna) lett volna 1990-hez képest.

Németországban, Jaenschwalde közelében egymáshoz közel szélturbinák és egy szénerőmű 2010. augusztus 20-án.
photo_camera Németországban, Jaenschwalde közelében egymáshoz közel szélturbinák és egy szénerőmű 2010. augusztus 20-án. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

A németek energiafogyasztása is csökkent 2020-ban a járvány miatt. Németországnak tavaly először sikerült több áramot termelnie szélenergiából, mint szénből. (MTI)